Kontrola občanov tretích krajín na území Schengenu bude posilnená, tvrdí Beňová

NETKY.SK • 25 Október 2017, 09:00 • 2 min
Kontrola občanov tretích krajín na území Schengenu bude posilnená, tvrdí Beňová

BRATISLAVA - Účinná ochrana vonkajších hraníc je základným predpokladom ďalšieho fungovania Schengenu. Jedným z nástrojov na jej prehĺbenie je aj tzv. systém vstup/výstup vzťahujúci sa na účinnejšiu kontrolu príslušníkov tretích krajín vstupujúcich do Schengenského priestoru. Ide o súčasť ďalšieho rozvoja európskej pohraničnej a pobrežnej stráže.

slovakia

left justify in out

Systém vstup/výstup je najmä elektronickou databázou na evidenciu času a miesta prekročenia hraníc a trvania pobytu občanov tretích krajín na území Schengenu. „Starý tzv. pečiatkový spôsob fungovania pohraničných kontrol sa v súvislosti so zvýšením počtu cestujúcich, ale aj s výzvami, akými sú napríklad nárast migrácie či medzinárodný organizovaný zločin ukázal ako nepostačujúci,“ priblížila europoslankyňa Monika Beňová.

 

Nový systém prináša dôkladnú identifikáciu osôb na základe odoberania biometrických údajov. „Policajné orgány, ale aj iné bezpečnostné zložky získajú v prípade potreby detailnejší prehľad o pohybe občanov tretích krajín na území Schengenu. Ich kontrola bude posilnená,“ spresnila. Správou k nariadeniu ohľadom systému vstup/výstup sa budú dnes zaoberať poslanci Európskeho parlamentu.

 

Žiaden členský štát Európskej únie si v oblasti boja proti terorizmu, či potláčania organizovanej trestnej činnosti neporadí sám. „Prehlbovanie vzájomnej spolupráce a podpora rozvoja tzv. inteligentných hraníc sú tak v boji proti aktuálne existujúcim hrozbám nanajvýš potrebné,“ uzavrela Monika Beňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies