Kontajnerovú školu v obci Stráne pod Tatrami po požiari nezbúrajú

NETKY.SK • 8 September 2015, 16:23 • 2 min
Kontajnerovú školu v obci Stráne pod Tatrami po požiari nezbúrajú

POPRAD/STRÁNE POD TATRAMI – Kontajnerovú školu v obci Stráne pod Tatrami v okrese Kežmarok, ktorú pred necelým týždňom zničil požiar, nebude nutné zbúrať.

slovakia

left justify in out

Žiaci sa v nej začnú učiť pravdepodobne od októbra. Pre agentúru SITA to po rozhovore so statikom povedal starosta obce Ján Badžo. „Nosné konštrukcie sú v poriadku, musíme však odstrániť steny z drevotriesky a postaviť ich nanovo, rovnako je potrebné odstrániť zničené káble a rozvody,“ uviedol.


Na odstraňovaní následkov požiaru, ktorý v škole v rómskej osade vypukol v stredu 2. septembra, sa naďalej pracuje. Predbežná škoda bola vyčíslená na 45-tisíc eur. Podľa starostu obce požiar pravdepodobne spôsobila iskra počas zváračských prác, od ktorej sa chytili izolácie a káble. Zničená bola celá predná vstupná chodba a poškodená bola okrem iného aj bočná stena jednej triedy. Budovu je podľa starostu možné opraviť. „Do 18. septembra musí byť celá budova hotová vrátane rekonštrukcie po požiari. Máme dva týždne na to, aby sme to skolaudovali,“ povedal Badžo. Verí, že sa to stihne a 371 detí z osady najneskôr 1. októbra nastúpi do opravenej školy. Školský rok sa pre ne tentoraz začína o niečo neskôr, od stredy 9. septembra budú dočasne navštevovať školské priestory v neďalekom Kežmarku. „Museli sme tam dotiahnuť vodu, aktivační pracovníci to tam upratovali, umývali okná a podobne,“ opísal práce v školských priestoroch starosta obce. Vzhľadom na vysoký počet detí bolo podľa starostu nutné vybaviť aj autobusy, ktoré ich budú odvážať zo Strání do školy v Kežmarku i z nej. Spomínané priestory deti navštevovali ešte v minulom roku pred vybudovaním modulovej školy v osade v máji 2014.


Škola v obci sídli v štyroch budovách, vrátane spomínanej kontajnerovej budovy v osade. Tie už ale ani napriek vybudovaniu tejto kontajnerovej školy v minulom školskom roku kapacitne nestačili, deti a učitelia všetkých 22 tried vtedy nabehli na dvojzmennú prevádzku. Vyučovalo sa nielen v dopoludňajších, ale aj popoludňajších hodinách. Nakoniec tak obec pristúpila k prístavbe i nadstavbe kontajnerovej budovy. Pôvodná budova bola rozšírená o štyri triedy. Takéto rozšírenie na prízemí by zatiaľ naďalej umožňovalo síce len dvojzmenný systém, no iba dovtedy, kým by nebola ukončená dostavba prvého poschodia, plánovaná na koniec septembra. Po ukončení prác na kontajnerovej budove by tak žiaci nemuseli navštevovať školu popoludní. Presunuli by sa na prvé poschodie a vyučovanie by absolvovali v rovnakom čase, ako ich spolužiaci z prvej zmeny. Jednozmenne by mohlo od októbra fungovať dvadsať tried.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies