Konkurz na majetok Majáka nádeje sa nemal začať, tvrdí Števčík

NETKY.SK • 4 Júl 2018, 15:04 • 2 min
Konkurz na majetok Majáka nádeje sa nemal začať, tvrdí Števčík

BRATISLAVA - Konkurzné konanie na majetok neziskovej organizácie Maják nádeje na Karpatskej ulici v bratislavskom Starom Meste, ktoré súd vyhlásil ešte v apríli, sa nemalo začať. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal starosta Starého Mesta Radoslav Števčík s tým, že nárok na základe rozhodnutia súdu, ktorý si uplatňovala v exekúcii spoločnosť VIGI TRADE, respektíve Pavol Rusko a Marián Kočner, ani nevznikol.

slovakia

left justify in out

“Z toho dôvodu sa mestská časť domnieva, že konkurz, ktorý taktiež iniciovala VIGI TRADE, súd nemal vyhlásiť. Spoločnosť stále operuje s pohľadávkou, ktorú súd uznal za nezákonnú,“ vysvetlil ďalej Števčík. Dodal, že vyšetrovateľ už vzniesol obvinenie z trestného činu subvenčného podvodu voči bývalému štatutárovi neziskovej organizácie Maják nádeje Pavlovi Ruskovi.

Podľa právneho zástupcu Starého Mesta Jaroslava Piláta ešte v októbri 2017 rozhodol Okresný súd Bratislava I o zastavení exekúcie v prípade budovy neziskovej organizácie Maják nádeje na Karpatskej ulici. “Súd vtedy poukázal na to, že nárok, ktorý si VIGI TRADE uplatňoval, nevznikol, a na základe toho exekúciu zastavil. Ale na jar tohto roka spoločnosť VIGI TRADE znova ožila a na Okresný súd Bratislava I podala návrh na vyhlásenie konkurzu voči majetku Majáka nádeje, čo mestská časť berie ako ďalší pokus ľudí, ktorí stoja za touto nastrčenou spoločnosťou, dostať sa k majetku organizácie, to znamená k budove a priľahlému pozemku,“ uviedol Pilát. Pripomenul, že v súčasnosti trvá v tejto veci súdne konanie, ale mestská časť tvrdí, že pohľadávka, ktorú si VIGI TRADE uplatňuje, neexistuje, nikdy platne nevznikla a tým pádom spoločnosť VIGI TRADE nemá právo platne podať návrh na súd na vyhlásenie konkurzu.

Na budovu Majáka nádeje do právoplatného rozhodnutia okresného súdu o zastavení exekúcie vyhlásil exekútor tri dražby, ani do jednej sa však nikto neprihlásil. Na prihlásenie sa do dražby bolo treba zložiť kauciu, aby sa o budovu mohol konkrétny záujemca o dražbu uchádzať.

Budovu neziskovej organizácie Maják nádeje na Karpatskej ulici spravoval jej štatutár, bývalý riaditeľ Televízie Markíza Pavol Rusko. Staré mesto už v novembri 2015 začalo podnikať právne kroky na ukončenie partnerského vzťahu s Pavlom Ruskom po tom, čo Rusko údajne spreneveril finančné prostriedky Majáka nádeje. Týmto krokom chcela mestská časť ukončiť pôsobenie a činnosť neziskovej organizácie Maják nádeje. Následne zastupiteľstvo Starého Mesta schválilo uznesenie a "požiadalo starostu mestskej časti, aby podal návrh na zrušenie neziskovej organizácie Maják nádeje a jej likvidáciu a vykonal všetky právne úkony potrebné na dosiahnutie účelu tohto uznesenia". V tejto veci však okresný súd Starému Mestu nevyhovel a nerozhodol o zrušení neziskovej organizácie Maják nádeje. Ďalším konaním Pavla Ruska, ktorý sa zaviazal nehnuteľnosťou na Karpatskej ulici za pôžičku vo výške 600-tisíc eur, vznikol Majáku nádeje dlh a vydali naň exekúciu.

Krízové centrum Maják nádeje malo poskytovať ubytovanie, poradenstvo a aj ambulantné služby obetiam domáceho násilia a matkám, ktoré sa ocitli v krízovej situácii. Zároveň sa mal starať aj o zanedbávané, zneužívané, týrané deti alebo deti s problémami, ktoré do krízového centra umiestnili na základe rozhodnutia súdu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies