Koniec Myjavy vo FL je potvrdený, zostáva jediným zostupujúcim klubom

NETKY.SK • 18 Január 2017, 09:32 • 2 min
Koniec Myjavy vo FL je potvrdený, zostáva jediným zostupujúcim klubom

BRATISLAVA - Účinkovanie Spartaka Myjava v slovenskej Fortuna lige sa definitívne skončilo. Prezídium riadiacej organizácie najvyššej slovenskej futbalovej súťaže Únie ligových klubov (ÚLK) sa na svojom utorkovom zasadnutí zaoberalo závermi právnej analýzy i konečným rozhodnutím Spartaka Myjava o vystúpení z aktuálnej sezóny Fortuna ligy 2016/2017. ÚLK následne rozhodla, že jarná časť tohto ročníka najvyššej slovenskej súťaže bude mať jedenásť účastníkov. Zápasy Myjavy z jesene sa anulujú, v platnosti však zostanú všetky góly i kartové tresty hráčov ostatných tímov v týchto stretnutiach. Spartak Myjava sa v zmysle platného súťažného poriadku Slovenského futbalového zväzu (SFZ) stáva prvým a jediným zostupujúcim klubom z Fortuna ligy v sezóne 2016/2017.

slovakia

left justify in out

Ivan Kozák považuje sankcie za nedostatočné. "Odstúpenie z najvyššej súťaže počas sezóny považujeme za bezprecedentný čin a budeme v blízkej budúcnosti iniciovať priamo v súťažnom poriadku a rozpise súťaže zásadné opatrenia, aby sa predišlo takýmto neštandardným krokom v budúcnosti. Na dnešnom zasadnutí sme sa zhodli, kluby to akceptovali a ja rešpektujem rozhodnutie ÚLK. Určite v najbližšom období budeme iniciátormi toho, aby sme vstúpili do súťažného poriadku, rozpisu súťaží, aby tam boli jasné veci. My budeme takisto ešte aj rozprávať o tej našej zmluve, ktorú budeme ešte inovovať, pretože toto nám priniesol život. Ako prezident ÚLK som nepredpokladal, že takýto prípad budem niekedy riešiť. Myslím si, že pomalými krôčikmi sme ten futbal dávali do inej pozície, dávali sme mu trochu väčšiu vizibilitu, a tento krok nás naozaj negatívne ovplyvnil. Mňa naozaj veľmi sklamal, pretože odstúpiť zo súťaže z dôvodov, ktoré nikto nevie...

 

Boli mediálne výstupy, na základe ktorých Myjava odstúpila, tam bol problém všetko. Písomne sme však dostali len odstúpenie zo súťaže bez udania dôvodu, to je pre mňa to podstatné, a nie mediálne výstupy. V minulosti mali kluby oveľa väčšie problémy, najmä finančné, a dohrali súťaž. Ja si stále myslím, že tá súťaž sa mala dohrať, pretože také problémy neboli, aby sa v polčase stalo to, čo sa stalo," podotkol ďalej šéf ÚLK a skonštatoval: "Dnešné rokovanie bolo tvrdé, určite nie v nejakej priateľskej atmosfére, ale korektné. Ja si pána Halabrína aj s jeho bratom stále vážim, pretože investovali naozaj veľa prostriedkov, nielen svojich; našli spôsob, ako financovať prvoligový futbal na Myjave. Majú tam krásny štadión, my sme sa tam vždy cítili dobre, ´dvadsaťjednotka´ tam mala úspešné zápasy. Tu však treba rešpektovať nejakú spoločenskú zodpovednosť a bezdôvodne - z jeho strany síce s dôvodmi, ale my sme také nevideli, aby mužstvo odstúpilo - padli tam aj tvrdšie slová, samozrejme, ja som presadzoval tú zodpovednosť a ten odkaz profesionálneho futbalu. Ide o to, jasne sa k tomu postaviť, pretože takýto prípad sa nemôže stávať na najvyššej úrovni, ani na nižších úrovniach. Ak sa niečo také stane, musia byť jasné veci, čo to obnáša pre klub, takéto rozhodnutie. Asi si to nedomysleli ani na Myjave."

 

Prezídium Únie ligových klubov si uvedomuje vážny dopad konania myjavského klubu a jeho funkcionárov na slovenský ligový futbal a bezprecedentné porušenie športových princípov. Výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák na utorňajšej tlačovej konferencii uviedol: "Dnešné prezídium sa zaoberalo možnosťami, ktoré nám ponúkajú futbalové normy v takomto prípade. My sme museli postupovať aj v zmysle platne podpísanej zmluvy o účasti v najvyššej futbalovej súťaži, ktorú má s nami podpísanú Spartak Myjava, a ktorú teda neplatne vypovedal. Na základe toho prezídium ÚLK prijalo nasledovné opatrenia: rozhodlo o podaní návrhu na disciplinárnu komisiu Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ), kde budeme v zmysle platného disciplinárneho poriadku navrhovať sankcie na hornej hranici sadzby za odstúpenie Spartaka Myjava z Fortuna ligy. V nasledujúcej sezóne 2017/2018 zaradenie A-mužstva Spartaka Myjava do štvrtej najvyššej súťaže, to znamená, že nie do tretej, ako by mohli žiadať, a B-mužstva do maximálne piatej najvyššej súťaže. Takisto na základe verejného prísľubu predstaviteľa Spartaka Myjava si budú jednotlivé kluby, teda členova ÚLK, uplatňovať náhradu škody, ktorú spôsobil Spartak Myjava svojím odstúpením z Fortuna ligy. V rámci najvyššej súťaže zhodnotíme dopad tohto rozhodnutia aj na samotnú ligu a takisto si budeme uplatňovať náhradu škody."


Mertinyák prezradil, že cieľom aj v tejto situácii bolo, aby sa liga dokončila s 12 účastníkmi. "Prezídium ÚLK má možnosti, aj finančné, samozrejme, pomôcť výraznejšie tomu klubu, resp. aj iným spôsobom. Také návrhy padali aj na dnešnom zasadnutí prezídia, kde kluby samé iniciovali to, že ak je ten proces vratný, tak my sme ochotní vám maximálne pomôcť, ale zároveň musíte zobrať zodpovednosť za to, čo ste vykonali, pretože je to krok, ktorý vážne poškodil slovenský futbal, najmä slovenský ligový futbal. To už ani finančné prostriedky nie sú schopné vrátiť späť."


Šéf ÚLK pripustil, že v systéme najvyššej slovenskej futbalovej súťaže nastanú zmeny. "Určite sa budeme na túto tému vážne rozprávať. O tom však rozhoduje dvanásť klubov. Sú tam rôzne názory. Verím, že sa nám v najbližšom čase podarí nejaký úzus, aby sa Fortuna ligy zatraktívnila. Možno ju bude treba zúžiť, ale to je naozaj o hlasovaní, o kluboch," vyjadril sa Ivan Kozák a dodal: "A my by sme možno, keby tu bola taká možnosť, lige dali nejakú súťaživosť. Keby sme mali tú možnosť, ktorá teraz nie je, možno by sme spravili z jedenásteho miesta baráž, aby aj ten chvost tabuľky mal nejaký náboj v jarnej časti. Na toto však budeme presne myslieť v novom súťažnom poriadku a rozpise súťaží, kde práve v takýchto prípadoch by sme chceli, aby ešte aj ten chvost mal náboj, ak sa niečo takéto stane. Môžem trochu načrtnúť: hovorili sme o tom už aj v novembri alebo decembri, že by sme sa chceli trochu pohrať s modelom súťaží, reorganizáciou, zatraktívniť nejakými barážami ligu - či už jedenásty s druhým z II. ligy, kde by sme aj tej druhej lige dali trochu vážnosti, aby sa tam nehralo len o prvé miesto. Alebo baráž o štvrté miesto v európskej súťaži. Naozaj sa rozprávame o rôznych variantoch, aby sme zatraktívnili aj ten 'mŕtvy stred', ktorý teraz máme. Na tento model súťaže je momentálne viac kladných názorov ako na možné zúženie alebo hranie sa s počtom účastníkov. Vidíme to aj v okolitých krajinách, že sa hrajú s tým modelom - Česi rozmýšľajú, ako to zatraktívniť, chcú hrať nejaké baráže, Poliaci to už majú dávno... Musíme reflektovať aj na potreby televízií, ktoré chcú atraktívne zápasy, aj potreby fanúšikov, ktorí chcú zápasy 'na krv' - aj keď sa možno hrá v strede tabuľky, ale keď ide o niečo, ľudia prídu."


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies