Športová pýcha Severného Macedónska má nový názov

NETKY.SK • 10 Apríl 2019, 17:12 • 2 min
Športová pýcha Severného Macedónska má nový názov

SKOPJE - Novovzniknutý štát na balkánskom polostrove Severné Macedónsko musel zmeniť názov svojho národného futbalového štadiónu. Pôvodný názov bol totiž úzko spätý s históriou už teraz odlišnej krajiny. Niesol meno po panovníkovi Filipovi II. Macedónskom.

slovakia

left justify in out

Odteraz však bude futbalová reprezentácia tejto krajiny hrávať v Aréne Tošeho Proeského. Zmena názvu je poctou k dohode s Gréckom, ktorú krajina podpísala len nedávno. Obidve krajiny svojimi podpismi ukončili dlhoročné spory o názov a kultúrne či historické dedičstvo Macedónska. Nový názov sa prijal aj z toho dôvodu, aby sa krajina odlíšila od susednej gréckej provincie Makedonia.

 

 

Počas včerajších hodín Skopje rozhodlo a vyhlásilo, že štadión bude niesť meno domáceho popového speváka Tošeho Proeského. Ten len ako 26-ročný zahynul v roku 2007 pri automobilovej havárii v Chorvátsku. "Rozhodli sme sa premenovať Štadión Filipa II. na Národnú arénu Tošeho Proeského. Ide o osobnosť, ktorá zanechala hlbokú stopu v macedónskej i regionálnej histórii," uviedol macedónsky premiér Zoran Zaev.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

U oku sjaj ne prolazi .. ❤

Príspevok, ktorý zdieľa Tose Proeski (@todor.tose.proeski),

 

grécko sa desiatky rokov obávalo, že Skopje si nárokuje na hrdinské postavy staroveku Alexandra Veľkého a jeho otca Filipa II. Macedónskeho. Predchádzajúca vláda v Skopje dokonca nechala v hlavnom meste krajiny postaviť sochy oboch panovníkov. Okrem toho sa nanovo vypracovali učebnice dejepisu, kde sa schválne zakrýval grécky pôvod starovekých Macedónčanov.

 

 

Na základe prelomovej dohody musí teraz nový štát Severné Macedónsko zrevidovať pamiatky, ktoré majú nejaký súvis s históriou Grécka. Zaev navyše uviedol, že na niektorých lokalitách budú osadené kovové tabuľky "objasňujúce históriu daných miest".

 

Zmena názvu v krajine sa však netýkala len futbalového štadióna. Meno Alexandra Veľkého musela krajina vynechať aj v názve diaľnic či letiska.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies