Konferencia, ktorá láme stereotypy: Motto tohtoročnej Slovak Women in Tech je "Príležitosť rastie s odvahou"

NETKY.SK • 10 Október 2023, 11:15 • 2 min
Konferencia, ktorá láme stereotypy: Motto tohtoročnej Slovak Women in Tech je "Príležitosť rastie s odvahou"

Dlhodobým cieľom Aj Ty v IT je postupne odbúrať neopodstatnené obavy žien, ktoré pramenia aj z hlboko zakoreneného stereotypu, že ženy a technológie nejdú dokopy. Stretávanie sa, zdieľanie skúseností a vzdelávanie sa v oblasti informačných technológií je cestou, ktorá môže zvýšiť povedomie slovenských žien o IT segmente a potrebe žien v tomto odvetví.

slovakia

left justify in out

Druhý ročník jednodňovej multižánrovej konferencie Slovak Women in Tech sa uskutoční v atraktívnych priestoroch Slovenskej národnej galérie už 12. októbra 2023. Jej cieľom je inšpirovať, povzbudiť a podporiť ženy, ktoré v úspešnej kariére v IT brzdia obavy.

 

Príležitosť rastie s odvahou

 

Motto tohtoročnej konferencie Slovak Women in Tech PRÍLEŽITOSŤ RASTIE S ODVAHOU odkazuje na zaujímavé zistenie vyplývajúce z prieskumu ŽENY V IT 2022. Reprezentatívna vzorka respondentiek odpovedala na otázky týkajúce sa svojej kariérnej budúcnosti a vyplynulo, že 26 % žien plánovalo v nasledujúcich dvanástich mesiacoch zmeniť svoje kariérne smerovanie.


Prácu v IT však zvažovalo len pomerne nízke percento. Jedným z hlavných dôvodov, ktoré uvádzali,  sú obavy z nedostatočnej kvalifikácie a potreba neustáleho vzdelávania sa. Občianske združenie Aj Ty v IT preto organizuje už 2. ročník konferencie, ktorej dlhodobým cieľom je zvýšiť záujem o prácu v tomto zaujímavom odvetví a odbúrať neistoty žien, ktoré láka práca v IT.
Ženy, ktoré búrajú stereotypy

 

Na ceste k lámaniu stereotypov

 

Druhý ročník bude príležitosťou vypočuť si príbehy piatich inšpiratívnych rečníčok, ktoré úspešne pôsobia v IT sektore. Hovoriť budú Slovenky, ktoré sú vďaka svojej odbornosti svetové aj u nás doma, no vystúpi aj Žaneta Kučarová, ktorá pôsobí na pozícii senior UX researchera pre značku Dior Couture v Paríži či Martina Šturdíková, ktorá manažuje tím softvérového inžinierstva v americkej Mete. Konferencia ponúkne možnosť nadviazať kontakt s komunitou žien, ktoré napredovanie a vzdelávanie sa považujú za výzvu a príležitosť na osobný rozvoj a rast.


Počas dňa nabitého inšpiráciou bude možné zúčastniť sa praktických tematických workshopov. Hostia si priamo na konferencii napíšu LinkedIn bio, ktoré im pomôže uspieť, získajú know-how o tom, ako a kde si hľadať remote zamestnanie ale aj cenné informácie o tom, ako uspieť na pohovore. Lákadlom budú moderované diskusie s rečníkmi či Kariérny úľ - umožní hosťom v neformálnej atmosfére nadviazať kontakt s potenciálnymi zamestnávateľmi, ktorí sa odprezentujú na Career stage. Účastníčkam cenné insighty pomôžu s ich ďalším kariérnym smerovaním a dajú im do rúk pomyselný kľúč otvárajúci dvere nových možností uplatnenia sa na pracovnom trhu. 


Dlhodobým cieľom Aj Ty v IT je postupne odbúrať neopodstatnené obavy žien, ktoré pramenia aj z hlboko zakoreneného stereotypu, že ženy a technológie nejdú dokopy. Stretávanie sa, zdieľanie skúseností a vzdelávanie sa v oblasti informačných technológií je cestou, ktorá môže zvýšiť povedomie slovenských žien o IT segmente a potrebe žien v tomto odvetví:„Veríme, že Slovak Women in Tech sa stane popri našom vzdelávaní aktivitou, ktorá podporí rovnomerné zastúpenie oboch pohlaví v IT.“      


Inovácie potrebujú aj ženskú posilu

 


„Ak chceme, aby technológie prinášali riešenia pre široké spektrum konečných užívateľov, potrebujeme, aby na sa na ich vývoji podieľali rôznorodé tímy, kde nebudú chýbať ani ženy. A my chceme o nich aj s nimi hovoriť, búrať predsudky a inšpirovať ich aj na otvorenom fóre, akým konferencia nepochybne je,“ dodávariaditeľka Aj Ty v IT Petra Kotuliaková.


Súčasťou konferencie, ktorá sa uskutoční v Slovenskej národnej galérii už 12. 10. 2023 bude aj prezentácia výsledkov aktuálneho prieskumu Ženy v IT a ich porovnanie s minuloročnými, moderované diskusie s rečníčkami,  so zamestnávateľmi v IT sektore a tiež panelová diskusia s odborníkmi na tému „Rastie príležitosť s odvahou?“. Vyjadrí sa Viera Michnová - Head of department ERSTE Digital, Katarína Minarovičova - výskumníčka na Pedagogickej fakulte UK a Daniel Buchta - CTO Stell + ERP.


Časový harmonogram, registráciu a celý program podujatia nájdete na https://slovakwomenintech.ajtyvit.sk/.



 „Technology has no gender“

 

 

 

Témou tohtoročnej konferencie SWiT je odvaha a prekonávanie vnútorných limitácií. Tá pred desiatimi rokmi nechýbala ani zakladateľke a riaditeľke Aj Ty v IT Petre Kotuliakovej, ktorá sa odhodlala poskytnúť ženám priestor a založila platformu na vzdelávanie sa a rozvoj v oblasti informačných technológií.


Množstva aktivít, ktoré sa konali pod hlavičkou občianskeho združenia sa za ten čas zúčastnilo viac ako 38-tisíc dievčat a žien. Z toho vyplynulo, že Slovenky IT zaujíma. Konferencia je preto prirodzeným vyústením záujmu o tému a tiež reakciou na nedostatočné zastúpenie žien na technologických konferenciách: „Na Slovensku máme veľa podnetných IT akcií, kde nám však chýbajú ženy. Rozhodli sme sa preto vytvoriť podujatie, ktoré prinesie priestor pre ženský talent, motiváciu, vzájomnú podporu, priestor, kde môžu ženy vyniknúť,“ reaguje na otázku, čo predchádzalo vzniku konferencie zakladateľka a riaditeľka Aj Ty v IT, Kotuliaková.



Občianske združenie Aj Ty v IT vzniklo v roku 2012 s cieľom motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Zámerom združenia, vyjadrenom mottom„Technology has no gender“, je dosiahnuť, aby ženy nezostali na okraji, ale stali sa priamou súčasťou technologickej budúcnosti. Združenie svojimi aktivitami búra spoločenské stereotypy o pôsobení žien v IT, venuje sa budovaniu komunity a vzdelávaniu dievčat od 8 rokov, cez stredoškoláčky až po špeciálne kariérne programy určené pre dospelé ženy. Spolupracuje tiež s IT fakultami vysokých škôl.


V roku 2020 združenie získalo nomináciu na prestížnu cenu UNESCO Prize for Girls´ and Women´s Education.

         



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: slovakwomenintech
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies