Alpy prišli v minulom roku o doposiaľ najviac snehu

NETKY.SK • 20 Apríl 2023, 13:30 • 2 min
Alpy prišli v minulom roku o doposiaľ najviac snehu

PARÍŽ - Sucho spôsobilo tento rok v Európe počas doposiaľ najteplejšieho zaznamenaného leta aj najväčšie topenie ľadovcov. Tento fenomén sa pritom môže opakovať, keďže starý kontinent sa otepľuje dvakrát rýchlejšie, než je svetový premiér. Vyplýva to zo správy Služby monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S).

slovakia

left justify in out

Hladiny približne dvoch tretín riek v Európe klesli na podpriemernú úroveň a Alpy prišli o päť kubických kilometrov ľadu, vyplýva z každoročnej správy o stave klímy v Európe služby Copernicus. V dôsledku emisií vznikajúcich pri ľudskej činnosti, ktoré otepľujú planétu Zem, stúpla priemerná teplota za posledných päť rokov v Európe v porovnaní s predindustriálnym obdobím o 2,2 stupňa Celzia.

 

Rok 2022 bol druhým najteplejším rokom v Európe a vlaňajšie leto bolo najteplejšie od začiatku meraní v 50. rokoch minulého storočia. Uvádza to služba Copernicus, ktorá monitoruje klímu na Zemi prostredníctvom družíc či pozemných a podmorských nástrojov. Podľa C3S bol rok 2022 ďalším rokom lámajúcim rekordy v súvislosti s koncentráciou skleníkových plynov, teplotných extrémov, lesných požiarov a zrážok. "Toto všetko malo viditeľný dosah na ekosystém o obývané komunity na celom kontinente," uviedol riaditeľ C3S Carlo Buontempo.

 

img

 

V Európe spadlo vlani menej dažďových i snehových zrážok než v premiére za zimu na prelome rokov 2021 a 2022, po čom nasledovali dlhšie vlny horúčav, ktoré ovplyvnili poľnohospodárov, riečnu dopravu i energetický sektor. "Nedostatok zimného snehu a vysoké letné teploty vyústili do rekordnej straty ľadu z ľadovcov v Alpách," uvádza sa v správe C3S.

 

Predpoveď na tento rok zostáva neistá, avšak vzhľadom na vyššiu koncentráciu skleníkoch plynov v atmosfére naďalej rastie pravdepodobnosť, že aj ďalšie roky budú teplejšie, uviedla zástupkyňa riaditeľa programu C3S Samantha Burgessová. Vzhľadom na to, že pôda na juhu Európy je stále veľmi suchá, budeme dôsledky cítiť aj tento rok, ak počas jari nespadne výrazne viac zrážok. "Nanešťastie to už zrejme má dôsledky na toto vegetačné obdobie. Pravdepodobne teda budeme mať tento rok zníženú produkciu plodín v dôsledky suchej zimy a jari," dodala Burgessová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies