Merkelová a Macron chcú prerozdeliť stovky detí z utečeneckého tábora medzi členské štáty

NETKY.SK • 10 September 2020, 18:44 • 2 min
Merkelová a Macron chcú prerozdeliť stovky detí z utečeneckého tábora medzi členské štáty

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron chcú prerozdeliť približne 400 detí z požiarom zničeného utečeneckého tábora na ostrove Lesbos.

slovakia

left justify in out

Lídri sa dohodli na vytvorení iniciatívy EÚ na základe ktorej by si deti a mladistvých bez sprievodu dospelých rozdelili členské štáty EÚ. Informovala o tom agentúra AFP.  Bližšie informácie o systéme prerozdeľovania by mala priblížiť Merkelová v priebehu štvrtka.

 

V Bruseli už prebiehajú diskusie

Konečný údaj o počte maloletých migrantov, ktorých by mali jednotlivé členské krajiny prijať, je zatiaľ na úrovni odhadu. Je možné, že sa budú meniť v závislosti od rokovaní, pripomína AFP.

 

img

 

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová informovala, že v Bruseli už prebiehajú diskusie o francúzsko-nemeckej iniciatíve, ktorá by zabezpečila týmto deťom útočisko. Niektoré európske krajiny už Grécku ponúkli pomoc.

 

Tábor praskal vo švíkoch

V tábore Moria v stredu v noci vypukol mohutný požiar a bol úplne zničený. Bol prechodným domovom pre približne 12 700 ľudí (vrátane 4000 maloletých osôb), čo viac ako štvornásobne prevyšuje jeho kapacitu. Po požiari sa tak utečenci uchýlili do ulíc, kde prečkali noc.

 

 

Grécka vláda uviedla, že v noci na štvrtok letecky previezli na grécku pevninu 406 detí bez sprievodu. Deti umiestnia do bezpečných zariadení na severe Grécka. Nie je však známe, či sa nemecko-francúzska iniciatíva týka práve týchto maloletých.

 

Súvisiaci článok: Preplnený utečenecký tábor na ostrove Lesbos museli evakuovať, vypukol tam obrovský požiar

 

Grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis v stredu povedal, že požiar spôsobili migranti. Nespresnil však, či išlo o úmyselný čin podpaľačstva.

 

Polícia údajne takisto použila slzotvorný plyn, aby niektorým mladým migrantom zabránila dostať sa do hlavného mesta ostrova Lesbos.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies