VIDEO Europoslankyňa: Verme Slovensku, neodsudzujme ho na základe špekulácií

NETKY.SK • 17 Marec 2018, 16:00 • 2 min
VIDEO Europoslankyňa: Verme Slovensku, neodsudzujme ho na základe špekulácií

PRAHA - O tom, že sa situácia na Slovensku preberá aj v zahraničí, niet pochýb. Na zasadnutí Európskeho parlamentu prehovorila v piatok aj jeho poslankyňa Kateřina Konečná. V jej prejave hodnotí smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ako ohavný čin a žiada, aby sa nerobila zo Slovenska krajina okupovaná mafiánmi.

slovakia

left justify in out

“Vážené kolegyne, vážení kolegovia. Smrť sa nedá nikdy ospravedlniť a už vôbec nie, keď ide o tak mladých ľudí, ktorí sa len snažili dopátrať pravdy. Smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej musí byť čo najskôr prešetrená, aby sme poznali pravdu o tomto zbabelom a odpornom čine. Ešte raz mi dovoľte vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám pozostalých. Prípad, o ktorom sa tu dnes bavíme, je určite odsúdeniahodný, ale chcela by som však všetkých prítomných poprosiť, aby tu nerobili zo Slovenska krajinu okupovanú mafiánmi. Neurobili sme to Malte a nemali by sme to robiť Slovensku. Všetci tu veríme v demokratickú kontrolu a nedeliteľnosť moci, a tak nechajme slovenské orgány konať. Teraz naozaj nie je chvíľa pre zbieranie lacných politických bodíkov. Udalosti na Slovensku nemá súdiť ulica, Európska únia a ani Európsky. parlament, ale nezávislý slovenský súd. V tejto súvislosti považujem za úplnú drzosť, že náš kolega Manfred Weber školí premiéra Fica v tom, koho má vyhodiť z vlády. Chcela by som teda vedieť, či aj zemi strednej Európy môžu diktovať, kto bude v nemeckej vláde, keď už sa konečne rysuje? Dúfam, že áno, pretože tu nijako nedochádza k dvojitému metru. Prosím, veďme túto debatu s úctou k Slovensku a jeho demokratickým a nezávislým inštitúciám. Slovensko si zaslúži pomocnú ruku, pokiaľ o ňu požiada a nie odsudzovanie na základe špekulácií,” povedala Konečná. 

 

Do debaty sa zapojila aj česká politička Michaela Šojdrová.

 

“Ja by som chcela pani Konečnej opýtať, čo sa jej nepáči na tom, že slovenskí občania idú vyjadriť slobodne svoj názor. Oni na ulici nerozhodujú. Oni sa tam schádzajú preto aby vyjadrili svoj nesúhlas s tým, keď vláda nejedná, keď vláda nechce vziať zodpovednosť za situáciu , ktorá tam je. Ulica nerozhoduje, ale ulica volá po tom, aby bola na Slovensku táto vražda poriadne vyšetrená. Takže sa pýtam, prečo nesúhlasíte s tým, keď ľudia idú do ulíc vyjadriť svoj názor,” povedala Šojdrová. 

 

Na to jej opäť odpovedala Konečná, že sa nevyjadrila tak, ako to prezentuje Šojdrová. 

 

“Pani kolegyňa, na to, že som hovorila česky, sa čudujem, že mi nerozumiete. Ja som nepovedala, že sa divím, a že nesúhlasím s tým, že ulica vyjadrila svoj názor. Ja som povedala, že máme veriť v nezávislý súd a veriť Slovensku. Odmietam, aby naši kolegovia, aby vaši kolegovia, váš Manfred Weber, zasahovali do toho, kto má byť na Slovensku ministrom, prípadne ako má byť zložená vláda. Na to nemáme právo a pokiaľ toto dovolíme, otvárame Pandorinu skrinku, ktorá sa nám môže pomstiť,” dodala Konečná.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies