Komisia pre voľby kontroluje kandidačné listiny, výsledky budú ešte dnes

NETKY.SK • 9 December 2015, 13:05 • 2 min
Komisia pre voľby kontroluje kandidačné listiny, výsledky budú ešte dnes

BRATISLAVA – Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán v tejto chvíli kontroluje kandidačné listiny politických strán, ktoré zároveň registruje. Výsledky 6. zasadnutia volebnej komisie budú známe ešte dnes. Členovia komisie oznámia aj čísla, s ktorými pôjdu politické strany do budúcoročných marcových parlamentných volieb.

slovakia

left justify in out

V marcových voľbách by malo kandidovať 23 politických strán, hnutí a koalícií. Štátnej volebnej komisii predložili kandidátku: Slovenská národná strana, Sloboda a Solidarita, Most-Híd, Vzdor – strana práce, Maďarská kresťanskodemokratická aliancia, Šanca, Kresťanskodemokratické hnutie, Smer-SD, Sme rodina - Boris Kollár, Ľudová strana - Naše Slovensko, SDKÚ-DS, TIP, #Sieť, KSS, koalícia Spoločne za Slovensko (Nový parlament, Právo a spravodlivosť a Slovenská ľudová strana), Strana moderného Slovenska, Strana maďarskej komunity, SKOK!, Odvaha - Veľká národná a proruská koalícia, Prosperita Slovenska, OĽaNO-NOVA, Priama demokracia, Strana zelených Slovenska. Jedna zo strán, HZDS, odmietla zaplatiť volebnú kauciu, čím nesplnila zákonom stanovené podmienky.


Voľby do NR SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca 2016 od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. Termín konania volieb oznámil 12. novembra predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

 

Politické subjekty, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, mohli začať volebnú kampaň podľa zákona dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnili v Zbierke zákonov SR, teda 12. novembra. Volebná kampaň sa skončí 48 hodín pred dňom konania volieb, teda 3. marca 2016 o 7:00. Politická strana a politické hnutie môže na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac 3 000 000 eur. Na úhradu nákladov na volebnú kampaň môže politická strana použiť len finančné prostriedky vedené na osobitnom účte v banke (tzv. transparentný účet).


Platí, že pri parlamentných voľbách sa dá hlasovať aj zo zahraničia, a to poštou. Týka sa to občanov SR s trvalým pobytom v zahraničí a voličov s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí budú počas volieb v zahraničí. Obe skupiny voličov musia požiadať písomne alebo elektronicky o voľbu poštou. Tú musia voliči s trvalým pobytom v zahraničí doručiť ministerstvu vnútra najneskôr 50 dní predo dňom konania volieb, teda do 15. januára 2016. Voliči, ktorí majú trvalý pobyt v SR a v deň volieb nebudú na Slovensku, musia o voľbu poštou požiadať obec, kde majú trvalý pobyt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies