Komisia OSN vyšetruje mučenie vypočúvaných aktivistov a novinárov v Uzbekistane

NETKY.SK • 22 November 2013, 18:33 • 2 min
Komisia OSN vyšetruje mučenie vypočúvaných aktivistov a novinárov v Uzbekistane

ŽENEVA - V uzbeckých väzniciach a na policajných staniciach často dochádza k mučeniu osôb, pričom sa pri vypočúvaní používa i sexuálne násilie, uviedla dnes komisia OSN pre boj proti krutému zaobchádzaniu, odvolávajúc sa na "početné a neutíchajúce obvinenia" zo strany zadržaných osôb. Niektoré prípady sa končia aj smrťou, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Komisia vyzvala vládne úrady, aby bezodkladne prijali nápravné opatrenia a začali vyšetrovanie, ktoré povedie k potrestaniu zodpovedných ľudí. Uzbecký prezident Islam Karimov bude musieť v priebehu jedného roka predložiť správu o pokroku v procese odstraňovania krutých metód vypočúvania a väznenia osôb, medzi ktorými sú najmä ľudskoprávni aktivisti a novinári.

Na povrch prenikli i podložené správy o nútených sterilizáciách uzbeckých žien, ktoré porodili dve alebo viac detí, a to najmä vo vidieckych oblastiach, dopĺňa kontrolný orgán. Karimov, ktorý v 30-miliónovej stredoázijskej krajine vládne vyše dve desaťročia, netoleruje žiaden disent. Prezident komisiu obvinil, že bola podplatená "určitými mimovládnymi organizáciami".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies