Komisár OSN je znepokojený nedostatkom pomoci utečencom v iných krajinách ako na Ukrajine

NETKY.SK • 17 Jún 2022, 11:55 • 2 min
Komisár OSN je znepokojený nedostatkom pomoci utečencom v iných krajinách ako na Ukrajine

TOKIO – Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi sa obáva, že v dôsledku zvýšenia objemu pomoci Ukrajine môžu iné regióny sveta v núdzi pociťovať nedostatok humanitárnej podpory. Uviedol to v rozhovore zverejnenom v piatok pre NHK.

slovakia

left justify in out

Grandi aktívne podporil zber pomoci utečencom a vnútorne vysídleným osobám na Ukrajine, vyjadril však znepokojenie nad nedostatkom pomoci ľuďom v podobnej situácii v Afganistane, Sýrii a ďalších krajinách v núdzi.

 

 

„Možno boli tieto prostriedky presmerované z fondov pomoci určenej pre iné krajiny. Už existujúce problémy v iných regiónoch sa často ignorujú,“ povedal.

 

Komisár OSN v súvislosti s problémami s potravinami na planéte varoval pred možným zhoršením situácie na čiernom kontinente.

 

„Krehké regióny Afriky postihujú okrem konfliktov a chudoby aj klimatické zmeny. Pridajte k tomu nedostatok jedla a nečudujte sa, že je čoraz viac ľudí nútených sasťahovať,“ uviedol.

 

 

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov koncom mája informoval, že počet utečencov a vnútorne vysídlených osôb, ktorí utiekli zo svojich domovov v dôsledku ozbrojeného konfliktu, násilia a prenasledovania, po prvý raz na svete prekročil 100 miliónov. Ministerstvo vysvetlilo, že na konci roku 2021 sa počet násilne vysídlených ľudí na planéte zvýšil na 90 miliónov v dôsledku nových vĺn násilia alebo dlhotrvajúcich konfliktov v krajinách ako Afganistan, Burkina Faso, Demokratická republika Kongo, Mjanmarsko, Nigéria a Etiópia. Okrem toho vojenský konflikt na Ukrajine viedol v roku 2022 k vysídleniu 8 miliónov ľudí v rámci tejto krajiny a zaregistrovaných bolo aj 6 miliónov utečencov.

 

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/14943133



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona