Komisár Grandi: Štáty by mali prijať oveľa viac sýrskych utečencov

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 09:26 • 2 min
Komisár Grandi: Štáty by mali prijať oveľa viac sýrskych utečencov

ŽENEVA - Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi vyzval dnes štáty celého sveta, aby v najbližších rokoch dobrovoľne prijali takmer pol milióna sýrskych vojnových utečencov.

slovakia

left justify in out

"Tragédia týchto rozmerov si vyžaduje solidárnosť, ktorá presahuje poskytnutie finančných prostriedkov," vyhlásil Grandi pri príležitosti utorkového piateho výročia vypuknutia protivládnych protestov v Sýrii, ktoré postupne prerástli do občianskej vojny.

 

"Potrebujeme viac krajín, ktoré sú pripravené rozdeliť sa o túto záťaž a v tejto najväčšej utečeneckej kríze za generáciu prijali väčšiu časť utečencov," citovala Grandiho tlačová agentúra DPA.

 

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dosiaľ eviduje prísľuby pre ďalších len niečo viac ako 170.000 miest pre Sýrčanov. Iba v Európe ich od začiatku roku 2011 požiadalo o azyl okolo 900.000. V krajinách priamo zasiahnutého regiónu - od Turecka cez Jordánsko a Libanon po severnú Afriku - sa však nachádza 4,8 milióna utečencov zo Sýrie zaregistrovaných Organizáciou Spojených národov, dodal Grandi. UNHCR podľa neho dúfa, že najmenej desať percent z nich, teda 480.000, prijmú iné štáty. Táto otázka by mala byť témou konferencie, ktorú na 30. marca zvolal UNHCR do Ženevy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies