Kolumbijskí povstalci zabili päť vojakov tesne pred prímerím

NETKY.SK • 20 December 2014, 11:40 • 2 min
Kolumbijskí povstalci  zabili päť vojakov tesne pred prímerím

BOGOTA - Povstalci zo skupiny Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) zabili v piatok piatich kolumbijských vojakov len pár hodín predtým, ako začalo platiť nimi vyhlásené jednostranné prímerie.

slovakia

left justify in out

Pri útoku na hliadku v juhozápadnej provincii Cauca utrpelo zranenia sedem ďalších vojakov. Povstalci najprv odpálili bombu umiestnenú pri ceste a následne spustili streľbu. FARC v stredu prekvapivo vyhlásili jednostranné prímerie so začiatkom od 20. decembra, odvtedy sa však k tejto veci verejne nevyjadrili. Vyhlásenie prímeria privítala OSN aj EÚ, kolumbijská vláda však vyjadrila pochybnosti a vyhlásila, že k prímeriu sa nepripojí. Obáva sa totiž, že prímerie je len snahou získať čas na vyzbrojenie povstalcov.

 

Kolumbijská vláda a FARC pred týždňom obnovili mierové rokovania, ktoré boli prerušené v polovici novembra po únose kolumbijského generála, dvoch civilistov a dvoch vojakov povstalcami. Na havanských rokovaniach sa predstavitelia vlády a FARC snažia do konca budúceho roku dosiahnuť dohodu o demobilizácii a následnej účasti povstalcov na vláde. Rokovania majú ukončiť skoro 50-ročný konflikt, ktorý si už vyžiadal asi 200 000 mŕtvych. 

 

Revolučné ozbrojené sily Kolumbie sú známe ako najväčšia a najstaršia ozbrojená skupina v Latinskej Amerike. Povstalci FARC bojujú proti vládnym silám už takmer 50 rokov a kontrolujú rozsiahle časti krajiny. Kolumbia, Spojené štáty i Európska únia FARC považujú za teroristickú skupinu a drogový kartel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies