Kolonádový most v Piešťanoch chcú obnoviť za 1,7 milióna eur

NETKY.SK • 15 Február 2015, 11:48 • 2 min
Kolonádový most v Piešťanoch chcú obnoviť za 1,7 milióna eur

PIEŠŤANY - Piešťany sa po roku opäť uchádzajú o peniaze z eurofondov na obnovu Kolonádového mosta, ktorý patrí k symbolom mesta. Predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na projekt Kolonádový most cez Váh – promenáda kultúr schválili poslanci mestského zastupiteľstva.

slovakia

left justify in out

Obnova mosta má stáť takmer 1,7 milióna eur, samospráva žiada o nenávratný príspevok 1,6 milióna eur. Radnica už vyhlásila verejné obstarávanie na dodávateľa prác, celý projekt musí byť hotový do konca novembra.

 

Na Kolonádovom moste má pribudnúť pitný pavilón, s ktorým pôvodne rátal v projekte aj autor tohto vrcholného diela funkcionalistickej architektúry Emil Belluš. Okrem pitného pavilónu pribudnú aj galerijné a informačno-prezentačné priestory. Obnovená bude aj vozovka a spodná časť stavby. Vlani Piešťany so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok na tento projekt neuspeli.

 

Kolonádový most je architektonickým unikátom, patrí k najdlhším krytým mostom na Slovensku. Známy je aj vďaka soche barlolámača na jeho priečelí. Aj keď je národnou kultúrnou pamiatkou, jeho technický stav nie je vôbec dobrý. Piešťany sa uchádzajú o eurofondy na projekt Kolonádový most – promenáda kultúr prostredníctvom ministerstva pôdohospodárstva.

 

Most dali v rokoch 1931 – 1933 postaviť vtedajší nájomcovia piešťanských kúpeľov Winterovci, na jeho financovaní sa však významnou mierou podieľal aj štát a mesto. Betónový most spája mesto s Kúpeľným ostrovom, najviac ho vy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies