Kollár verí, že po zrušení poplatkov navýšia ZP platby

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 14:44 • 2 min
Kollár verí, že po zrušení poplatkov navýšia ZP platby

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár verí, že výpadok príjmov, ktorý lekárom spôsobí zrušenie poplatkov nielen za prednostné vyšetrenie, sa podarí vykompenzovať a to tak, že získajú viac peňazí od zdravotných poisťovní (ZP).

slovakia

left justify in out

"Som si istý, že platby sa navýšia," skonštatoval Kollár, ktorý vo štvrtok spolu s ďalšími zástupcami komory absolvoval pracovné stretnutie u ministra zdravotníctva. Témou rokovania bola aj v stredu opätovne schválená novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá zruší niekoľko poplatkov. Kollár kvantifikoval, že výpadok pre ambulancie bude predstavovať v priemere 20 až 25 percent ich príjmov.

 

Prezident SLK pripúšťa, že doteraz boli vo vzťahu k poisťovniam asi málo prierazní, keďže ako konštatuje, poisťovne peniaze majú. "Pacient si platí, poisťovne narábajú s verejnými zdrojmi tak ako narábajú, príde pacient do ambulancie a ešte si musí doplácať. Boli by sme radi, keby sa to zmenilo a musí sa to zmeniť jedine na vzťahu poskytovateľ a zdravotná poisťovňa," uviedol Kollár s tým, že toto je pre nich úloha na najbližšie dni.

 

Tvrdí, že pre zdravotné poisťovne majú silné argumenty, tie však nekonkretizoval. "Peniaze v poisťovniach sú peniaze pacientov, občanov, ktoré tam dávajú preto, aby mali dostatočnú zdravotnú starostlivosť a my za tie peniaze zdravotnú starostlivosť zabezpečíme a verte mi s tými poisťovňami sa dohodneme," povedal Kollár. Prezident SLK konštatuje, že ak sa im podarí získať viac peňazí od poisťovní, bude to mať jedno veľké pozitívum a to také, že lekári sa odbremenia od zbytočnej administratívy a získajú viac času na pacientov.

 

Komora na stretnutí s ministrom taktiež poukázala na to, že prijatá novela zákona je nejasná, požiadala preto ministerstvo zdravotníctva, aby urobilo výklad jednotlivých ustanovení tak, aby lekári vedeli ako ho majú v praxi uplatňovať. Podľa komory sú si vedomí toho, že ministerstvo nemôže dať tzv. legálny záväzný výklad, ale na druhej strane konštatujú, že MZ bude odvolacím orgánom a teda môže aspoň povedať, ako bude posudzovať otázky v prípade odvolacieho konania.

 

Ministerstvo zdravotníctva podľa slov riaditeľky komunikačného odboru Zuzany Čižmárikovej predpokladá, že nakoľko ide o nové opatrenia, môžu sa v praxi vyskytnúť viaceré problematické či nevyjasnené veci. Ministerstvo preto plánuje zriadiť call centrum, fungovať by malo od začiatku apríla. "Bude veľmi flexibilne odpovedať na podnety nielen lekárov, ktorých sa to týka v ambulanciách ale aj pacientov, ktorí s tým budú mať problém a samozrejme sme pripravení pomáhať aj vyšším územným celkom," povedala Čižmáriková. Ako tvrdí, call centrum bude fungovať dovtedy, kým na to bude požiadavka. 

 

Podľa členky Rady SLK Kataríny Šimovičovej zatiaľ nezvažujú, že by zákon napadli na súde. Ako tvrdí, nateraz očakávajú, že rezort dá výklad, ktorému budú lekári rozumieť. "Je to samozrejme teoretická možnosť, že sa to spraviť dá, ale v zdravotníckej legislatíve SR je toľko nezrovnalostí, kde jedna právna norma nesúhlasí s druhou, alebo je nevykonateľná, že to by sme museli dať veľmi veľa podnetov na súdy, aby to rozriešili," povedala Šimovičová, ktorá dúfa, že k takejto konfrontácii nepríde.

 

Zdravotná poisťovňa Dôvera pokračuje v rokovaniach so Slovenkou lekárskou komorou budúci týždeň. "Snažíme sa dospieť k dohode o navýšení platieb za zdravotnú starostlivosť poskytnutú našim poistencom. Ide nám o dohodu, ktorá bude zohľadňovať očakávania poskytovateľov a zároveň vychádzať z disponibilných finančných zdrojov," uviedol PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik. 

 

Rokovať so zástupcami lekárskej komory bude aj zdravotná poisťovňa Union. Jej hovorkyňa Judita Smatanová však poukazuje na to, že objem disponibilných zdrojov v zdravotnom poistení je konečný, ak je potrebné náklady na zdravotnú starostlivosť navýšiť v jednej oblasti, v inej oblasti ich bude nevyhnutné znížiť. "Union zdravotná poisťovňa v tomto roku nepredpokladá nárast príjmov do zdravotného poistenia, navyše budeme musieť počítať s výpadkom z nízkopríjmových skupín a tomu je potrebné prispôsobiť aj náklady," uviedla Smatanová. 

 

Všeobecná zdravotná poisťovňa odkázala, že s poskytovateľmi všeobecnej i špecializovanej ambulantnej starostlivosti má cenové podmienky dohodnuté do 30. júna tohto roka. "VšZP nemá pre rok 2015 vo svojom rozpočte zahrnutú akúkoľvek kompenzáciu výpadku poplatkov za prednostné vyšetrenie," konštatovala hovorkyňa VšZP Petra Balážová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies