Koľko kalórií spálite v práci?

NETKY.SK • 1 Apríl 2014, 13:45 • 2 min
Koľko kalórií spálite v práci?

BRATISLAVA – Ak chcete zostať fit a vo forme a ešte naviac v priebehu pracovného procesu spáliť dosť kalórií, musíte si nájsť zamestnanie, v ktorom sa budete dostatočne hýbať. Samotným klikaním myši príliš veľa kalórií nespálite.

slovakia

left justify in out

Na jednej strane sekretárka, ktorí spáli písaním na počítači iba 34 kalórií za hodinu, na druhej strane napríklad hasič, ktorého fyzicky o dosť náročnejšia práca stojí 748 kalórií. Ale ak by ste chceli spáliť ešte viac, museli by ste sa stať lesníkom – tí spália každých 60 minút 1088 kalórií.

 

Prieskum zverejnil server CalorieLab.com, ktorý sa zameriava na výskum zdravého životného štýlu. Priemernú hodinovú spotrebu kalórií majú napríklad maséri, ktorí masážou chrbta spália 204, zatiaľ čo zberači ovocia ešte o niečo viac – presne 238 a vyučovaním tanca sa dá získať skvelá postava aj vďaka úbytku 258 kalórií za hodinu. Aj keď fyzicky náročnejšia je práca vodiča autobusu – spáli 374 kalórií za hodinu. A taký potápač ešte viac než dvojnásobok než tí, čo točia s volantom. A nie je sa čomu čudovať, pri potápaní telo zapája všetky svaly, musí sa vyrovnať napríklad s prúdom vody, ale tiež adaptovať sa na teplotu vody – to všetko prispieva k veľkému množstvu spálených kalórií.

 

Ale také zamestnanie má málokto. Asi príliš neprekvapí, že za posledných 50 rokov kleslo percento zamestnaní, pri ktorých je nutné vynaložiť fyzickú námahu z 50% na 20%. To tiež znamená, že muži a ženy spáli v priemere o 100 kalórií menej než napríklad pred tridsiatimi rokmi. Fyzická aktivita ale musí byť primeraná, ťažká lopata telu príliš nepomáha, naopak hrozí vyššie riziko infarktu. Škodí tiež zamestnanie vyžadujúce zdvíhanie ťažkých predmetov, lepší je pravidelný menej namáhavý pohyb.

 

Koľko kalórií za hodinu spáli v zamestnaní osoba vážiaca 68 kg:

-Zapisovateľ : 34

-Policajt riadiaci dopravu: 68

-Obuvník: 68

-Servírka, barman: 88

-Upratovačka: 136

-Stojaci predavač: 170

-Masér: 204

-Zberač ovocia: 238

-Učiteľ tanca: 258

-Ošetrovateľ koní: 340

-Hasič: 748

-Profesionálny potápač: 748

-Lesník: 1088


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies