Kočner žiada od Unipharmy desiatky miliónov eur, nechal jej zablokovať celý majetok

NETKY.SK • 5 December 2017, 08:26 • 2 min
Kočner žiada od Unipharmy desiatky miliónov eur, nechal jej zablokovať celý majetok

BRATISLAVA – Úspešný slovenský podnikateľ Marián Kočner, ktorý je spájaný s mafiánskym podsvetím, chce od lekárenskej spoločnosti Unipharma vysúdiť ušlý zisk za prenájom hotelov na Donovaloch. Čiastku vyčíslil na 45 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Pre nevydarený biznis sa Unipharma dostala do veľmi nepríjemnej situácie. Má zablokovaný majetok a hrozí jej, že podnikateľovi bude musieť vyplatiť požadované odškodné. Hovorilo sa o možnej zámene nehnuteľností na Donovaloch, no Unipharma naň nakoniec nepristúpila.

 

Ako to celé začalo?

Kočnerova firma International Invesment Hotels Holding sa dohodla s Unipharmou, že na Donovaloch postaví luxusný hotel Residence súčasťou ktorého bude aj niekoľko apartmánov patriacich Unipharme, respektíve jej dcérskej spoločnosti Pharmaeduca. Po uplynutí niekoľkých rokoch prevádzkovania tohto hotela, Kočner prehodnotil svoje plány a rozhodol sa, že si ho nechá a to vrátane apartmánov.

 

V roku 2014 obe strany presne na štedrý deň podpísali dohodu o budúcom vysporiadaní. Kočner ponúkol Unipharme výmenu. Lekárnikom ponúkol hotel Šport nachádzajúci sa tiež na Donovaloch, s tým, že on si nechá celý hotelový komplex. Plán bol taký, že lekárnici budú môcť ešte rok bez obmedzení používať podnikateľovu parcelu okolo apartmánov, aby sa k nim vôbec dostali, pokým v januári 2015 nedôjde k výmene nehnuteľností. Predmetom dohody mali byť ešte dve veci. Tou prvou malo byť, v akom rozsahu Kočner zrekonštruuje hotel Šport a opraví ho podľa predstáv spoločnosti a tou druhou výška doplatku za výmenu nehnuteľností. K podpisu zmluvy a k finálnej dohode o rok neskôr však nedošlo.

 

img

 

Kočner s menším oneskorením, tri mesiace, predložil právnikovi Unifarmy zmluvu. S jej obsahom však lekárnická spoločnosť nesúhlasila a zmluvu nepodpísala. Odvoláva sa na to, že pôvodne malo ísť iba o pracovnú verziu zmluvy. V posledný deň, kedy bolo možné zmluvu podpísať, Kočner pod hlavičkou ďalšej svojej firmy International Investment Development Holding (IIDH) uzavrel zmluvy o dlhodobom prenájme nehnuteľností. Podľa nich mala spoločnosť IIDH, ktorej šéfuje Kočner, za 25 rokov zinkasovať 45 miliónov eur, na prenájme nehnuteľností, ktoré by výmenou získal.

 

Na jar roku 2015 sa veci pohli. Unipharma poslala Kočnerovi zoznam požadovaných opráv na hoteli Šport. Následne sa obidve strany stretli na Donovaloch, no k očakávanému zmieru nedošlo, práve naopak. Na stretnutí sa rozhodlo, že k výmene nedôjde. „Zámenu nehnuteľností na Donovaloch inicioval Marián Kočner, ktorý neskôr rokovania ukončil, keďže nedošlo k dohode o rozsahu rekonštrukcie Športhotela, ktorý mal byť predmetom zámeny,“ uviedol pre Aktuality.sk šéf právneho odboru Unipharmy Juraj Nikodémus.

 

Unipharma uviedla, že Kočner odmietol vykonať rekonštrukcie na hoteli v rozsahu dokumentácie, ktorá bola schválená pre čerpanie eurofondov a predložená Unipharme na posúdenie.

 

Kontroverzný podnikateľ uviedol, že Unipharma ukončila rokovania, pričom on nechal zrekonštruovať hotel v celom rozsahu. 

 

Kočner má eso v rukáve

V januári 2016 sa Kočner so svojou firmou IIDH obrátil na súd s tým, že Unipharma zavádzala a on prišiel o miliónové zisky z nájomných zmlúv, ktoré uzavrel ešte v roku 2015. Súd taktiež požiadal, aby Unipharme a jej dcérskej firme Pharmaeduca zablokoval nehnuteľnosti na celom Slovensku spolu s jej účtami. Kočner predpokladal, že sa Unipharma začne zbavovať majetku a v prípade, že by súd vyhral, nebude mať z čoho uhradiť jeho vzniknuté škody.

 

img

 

Okresný súd Košice II napokon nehnuteľnosti zablokoval. A napriek viacerým pokusom Unipharmy o zvrátenie tohto rozhodnutia ich blokuje dodnes. O samotnom nároku Kočnera na milióny eur od Unipharmy a jej dcérskej firmy Pharmaeduca ešte súd nerozhodol.

 

Na dôvažok je v pozadí aj čerpanie eurofondov v celkovej hodnote 800-tisíc eur v rokoch 2014 až 2015, ktoré získal práve na rekonštrukciu predmetného hotela, pričom už nie je jeho oficiálnym vlastníkom. Rezort hospodárstva informovalo, že obidva  projekty sú úspešne ukončené a vyplatilo im vyše 700-tisíc eur. Hotel Šport od roku 2013 oficiálne vlastní spoločnosť MOUNTAIN GATE Suites & Spa, za ktorou stáli v čase prebratia hotela advokáti z kancelárie slc partners.

 

Jedným z nich bol Andrej Šabík, ktorý figuruje vo viacerých Kočnerovych kauzách. Záložné právo na hotel Šport má práve firma IIDH, ktorú riadi Kočner a ktorá žaluje Unipharmu.

 

Za prvej vlády Smeru dostal eurofondy aj staviteľ luxusnejšieho z hotelov na Donovaloch – eseročka RESIDENCE HOTEL. Išlo o takmer 200-tisíc eur na projekt Zvýšenia adaptability zamestnancov. Hotel neskôr zmenil majiteľa a schválený projekt prebrala iná eseročka s podobným názvom – RESIDENCE CLUB.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies