Koaličná vláda po vyriešení krízy dnes schváli úsporné opatrenia

NETKY.SK • 11 Apríl 2012, 06:57 • 2 min
Koaličná vláda po vyriešení krízy dnes schváli úsporné opatrenia

Koaličná vláda po vyriešení krízy dnes schváli úsporné opatrenia - Politika Česká vláda by dnes mala schváliť úsporné opatrenia, ktoré majú pre roky 2013 a 2014 zaistiť schodok rozpočtu pod tromi percentami HDP. Ide o súčasť dohody troch vládnych strán OD

slovakia

left justify in out

Česká vláda by dnes mala schváliť úsporné opatrenia, ktoré majú pre roky 2013 a 2014 zaistiť schodok rozpočtu pod tromi percentami HDP. Ide o súčasť dohody troch vládnych strán ODS, TOP 09 a Vecí verejných, ktorá v utorok zažehnala hrozbu pádu vlády a konania predčasných volieb.
      Premiér Nečas zdôvodnil pokračovanie koalície snahou o rozpočtovo zodpovednú politiku a naplňovanie vládnej stratégie na znižovanie rozpočtových schodkov. "Tá je dohodnutá... Pokiaľ ju niekto nebude dodržovať, nemá význam v tomto vládnom projekte pokračovať," citovala ho webstránka Českej televízie. 
      Podľa predsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga je zárukou pokračovania koalície záujem vládnych strán. "Každá strana by teraz mohla len stratiť, keby dohodu porušila," povedal. 
      Súčasťou utorňajšej dohody je zvýšenie DPH a pomalší rast dôchodkov. Z koaličnej zmluvy boli vypustené body, ktoré nebude možné z časových alebo rozpočtových dôvodov realizovať. Podľa Nečasa sa to týka napríklad odloženého školného. Miesto toho však chce koalícia zaviesť na vysokých školách zápisné, ktorého výška by od začiatku budúceho akademického roku mohla byť 3000-3500 Kč za semester.
      Líder VV Radek John uviedol, že predchádzajúce rozhodnutie strany o demisiách jej ministrov vyvolalo to, že sa koalícia nestretávala a neriešila problémy. Vyjadril uspokojenie, že sa teraz podarilo opäť "nastaviť komunikáciu". Vládnu krízu podľa neho vyvolal "emocionálny výbuch VV", účel však bol splnený.
      Portál ceskatelevize.cz uvádza aj reakciu predsedu opozičnej strany ČSSD Bohuslava Sobotku. Pokračovanie súčasnej vlády je podľa neho zlou správou pre občanov i budúcnosť krajiny. Za jediné rozumné východisko považuje predčasné voľby. Sociálni demokrati preto podporia všetky protestné akcie odborov a občianskych iniciatív, ktoré budú smerovať k odchodu vlády.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies