Koalícia riešila ceny potravín. Padli viaceré návrhy

NETKY.SK • 4 November 2021, 16:43 • 2 min
Koalícia riešila ceny potravín. Padli viaceré návrhy

BRATISLAVA - V téme dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny sa názory v koalícii rozchádzajú. Poslanec Patrik Linhart (Sme rodina) navrhuje zníženie DPH pri výrobkoch s nižším obsahom cukru a sladidiel, Marián Viskupič zo SaS hovorí, že na takéto zmeny teraz nie je čas ani priestor.

slovakia

left justify in out

Viskupič  uprednostňuje zavedenie 10 % DPH v gastrosektore ako pomoc gastroprevádzkam v čase koronakrízy. "Mojimi navrhovanými zmenami DPH sa snažím zlepšiť spotrebiteľské návyky v prospech zdravších potravín, a tým aj zlepšiť celkové zdravie obyvateľstva založené na boji s obezitou. Navrhujem teda zníženie percentuálneho rastu obezity, nielen znížením DPH u výrobkov so zníženým obsahom cukru a sladidiel, ale aj zvýšením DPH u výrobkov s nezmyselne zvýšeným obsahom cukru, a to na 30 %. Navýšenie DPH sa nebude týkať potravín, ktoré sú osladzované medom, a to najmä slovenským medom," priblížil Patrick Linhart, člen Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

 

img

 

"Ako som už predtým uviedol, zníženú sadzbu by som rád uplatnil aj na všetky potraviny, a to domáce i z dovozu, s certifikovaným označením Bio. Neskôr, po zavedení potravinového semaforu by sa k tejto zníženej sadzbe mohli pridať aj potraviny s pridaným vitamínom D a potraviny so zníženým obsahom cukru, no bez náhrady v podobe umelých syntetických sladidiel," doplnil Linhart.

 

Prečítajte si tiež: Pekári myslia na imunitu Slovákov. Začali vyrábať nový druh pečiva

 

Poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS) s Linhartovými návrhmi nesúhlasí. "Takéto hry s DPH (na potraviny) nie sú na mieste. Nemá to význam, lebo napríklad bio potraviny sú luxusný statok. Už to nedáva logiku, aby luxusný statok mal nižšiu daň. Myslím, že nie je čas ani priestor na takéto zmeny DPH," podčiarkol Viskupič. "Ak chceme niekde pomôcť, tak by dávalo zmysel tažko skúšanému gastrosektoru dočasne znížiť DPH ako pomoc v 'COVID dobe'."

 

img

 

Podľa neho by zmysel dávalo, ak by mali v gastrosektore 10 % DPH. "To je pomoc, ktorá je adresná, pretože pomohla by iba gastroprevádzkam, ktoré odvádzajú DPH. Zároveň by to znížilo tlak na zvyšovanie cien v gastre, čo by pomohlo obratu. Bola by to jedna z dôležitých pomocí v koronakríze. Vidíme, že máme kopu čiernych okresov, kde sa už dá predávať iba z okienka. To znamená obrovský problém, či pre hotely alebo reštaurácie. Ak by sme chceli hýbať s DPH, tak tu by to dávalo zmysel."

 

Možno vás zaujme: Kampaň na ruský spôsob: alkohol vymieňajú za potraviny

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies