Klaus kritizoval globálne ekonomické riadenie, kríza vraj nie je celosvetová

NETKY.SK • 5 Október 2010, 07:40 • 2 min
Klaus kritizoval globálne ekonomické riadenie, kríza vraj nie je celosvetová

Klaus kritizoval globálne ekonomické riadenie, kríza vraj nie je celosvetová - Svet Prezident Českej republiky Václav Klaus potvrdil aj počas prvého dňa summitu Európska únia - Ázia svoju skepsu voči globálnym zásahom do fungovania svetovej ekonomiky. V p

slovakia

left justify in out

img

Prezident Českej republiky Václav Klaus potvrdil aj počas prvého dňa summitu Európska únia - Ázia svoju skepsu voči globálnym zásahom do fungovania svetovej ekonomiky. V prejave pred zástupcami 46 ázijských a európskych krajín podrobil kritike potenciálne kroky k centrálnym rozhodnutiam na globálnej úrovni a podčiarkol potrebu aplikovania medzivládnej spolupráce vo svetovej politike.
"Neklamme sa, že ekonomickým cyklom a konzekvenciám z nich vyplývajúcim môžeme zabrániť obsiahlymi vládnymi reguláciami alebo približovaním sa ku globálnemu riadeniu svetovej ekonomiky," povedal pred lídrami ostatných krajín Klaus.
Podľa neho by sa svetoví lídri nemali nechať ovplyvňovať krízou a nemali by prijímať opatrenia smerujúce k spochybneniu suverenity národných štátov na ceste vymanenia sa z krízy.
"Mali by sme mať väčšie obavy z niektorých nedávno prijatých opatrení než z krízy samotnej. V deklarácii, ktorú má tento summit schváliť, má slovo "governance" (riadenie, vládnutie) významnejšie postavenie než "trhy". Kríza vyvstala v mnohých krajinách, ale nebola globálna. Takisto jej následky boli rôzne v krajinách, ktoré sa na tomto summite zúčastňujú. Iné boli vo Fínsku, iné v Číne a iné v Grécku. Preto je logické, že hľadať globálne riešenie je v zásade zlé," narážal Klaus na snahu presadiť niektoré kroky na obmedzovanie trhového mechanizmu v globálnom meradle, medzi ktorými sa vynímajú v súčasnosti diskutované tzv. bankové poplatky či daň z finančných transakcií.  
"Nezastaviteľná internacionalizácia ľudských aktivít si nepýta centralistické riešenia. Rešpektujme inakosť krajín a snažme sa radšej odstraňovať obchodné bariéry medzi európskymi a ázijskými krajinami. Uznajme, že akékoľvek regulácie nepomôžu ekonomikám stať sa otvorenejšími a férovejšími," vyslovil sa za liberálny prístup k svetovej hospodárskej kríze prezident ČR.
Klaus sa vyjadril aj k pripravovanej architektúre hospodárskeho riadenia v Európskej únii, ktorej návrh len minulý týždeň predstavila Európska komisia. "To je absolútna cesta k záhube. Kritizujem to rovnako ako naša centrálna banka. Týmto smerom cesta nevedie," dodala  hlava českého štátu.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies