Klamanie už nebude také ľahké! Objavili vzorec, ktorý lož odhalí aj v SMS správe

NETKY.SK • 10 November 2017, 13:34 • 2 min
Klamanie už nebude také ľahké! Objavili vzorec, ktorý lož odhalí aj v SMS správe

Mysleli ste si, že ak klamete prostredníctvom textovej správy nikto to neodhalí? Omyl!

slovakia

left justify in out

Občasné klamanie je zrejme prirodzené pre každého človeka. Všetci si však uvedomujeme, že povedať lož do očí si vyžaduje oveľa väčšiu dávku „zručnosti“ ako keď takúto nepravdu napíšeme a jednoducho odošleme. Pri osobnom kontakte sa totiž nervozita z klamstva na človeku môže prejaviť natoľko, že je okamžite odhalený. S SMS-kami je to teda jednoduchšie. Alebo aspoň doteraz bolo...

 

Vedci z Cornellovej univerzity totiž objavili vzorec, pomocou ktorého sa dá lož odhaliť aj vtedy, keď je napísaná. Robili rozbor 1703 konverzácii rozdelených na pravdivé a klamlivé a na tie od žien a od mužov. Tu sa sledovala frekvencia využívania konkrétnych slov a výrazov.

 

Pozorovanie odhalilo, že pokiaľ klamú ženy, hovoria viac o sebe a využívajú výrazy ako „ja“ alebo „moje“, pričom priemerne na to využili osem slov. Pravdivé SMS mali slov deväť.

 

Odpozorovanie klamstva u mužov bolo o niečo zložitejšie. V oboch prípadoch boli rovnako struční a využívali priemerne sedem slov. Obe pohlavia však pri nepravdivých výrokoch používali neurčité slová ako „možno“ a „pravdepodobne“.

 

Štúdia Univerzity Brighama Younga v Utahu zasa poukázala na skutočnosť, že v tomto prípade zohráva významnú úlohu aj čas, za ktorý na správu odpovieme. Ak autor textu píše nepravdu, trvá mu to priemerne o desať percent dlhšie ako za normálnych okolností.

 

Ľudia si zrejme dávajú čas na premyslenie dostatočne rafinovanej odpovede, ktorú by nikto neodhalil. Teraz to už ale také ľahké veru nebude.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies