Kiska vyzval Severnú Kóreu, aby ukončila rozvoj zbraní hromadného ničenia

NETKY.SK • 19 September 2017, 18:21 • 2 min
Kiska vyzval Severnú Kóreu, aby ukončila rozvoj zbraní hromadného ničenia

NEW YORK – Slovenský prezident Andrej Kiska vystúpil dnes v rámci Všeobecnej rozpravy 72. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) OSN, ktorému predsedá Miroslav Lajčák. Vo svojom prejave sa okrem klimatickej zmeny a úlohy OSN venoval i otázke bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti čelíme jednej z najhorších hrozieb pre medzinárodný mier a bezpečnosť. Severná Kórea otvorene ohrozuje náš svet jadrovými zbraňami. Takéto vážne nerešpektovanie ľudského života nemožno tolerovať," uviedol Kiska vo svojom prejave.

 

"Dôrazne vyzývam severokórejský režim, aby ukončil svoj rozvoj zbraní hromadného ničenia a vrátil sa na cestu dialógu a budovania mieru na Kórejskom polostrove," odkázal slovenský prezident. Reagoval tak na skúšky rakiet, ktoré v posledných týždňoch prispeli k výraznej eskalácii napätia v medzinárodných vzťahoch.

 

Podľa Kisku sme v súčasnosti svedkami krátkozrakých záujmov postavených na šírení nestability, ktoré oslabujú kolektívne úsilie o zaistenie mieru a bezpečnosti. Výnimkou nie je ani Európa. "Ukrajina, Gruzínsko alebo Moldavsko, všetci poznajú cenu mieru. Všetci si dobre uvedomujú, že ich suverenitu podkopáva agresívny sused. Sused, ktorý si myslí, že sa pravidlá na neho nevzťahujú," konštatoval.

 

Podľa neho však v súčasnosti existuje aj ďalšia veľká výzva - začíname cítiť negatívne dôsledky nášho konania pre životné prostredie. Ako príklad uviedol storočnú vodu opakujúcu sa s väčšou intenzitou, hurikány, ktoré udreli silnejšie ako kedykoľvek predtým, alebo ničivé suchá, ktoré nútia ľudí opustiť svoje domovy. "Tieto katastrofy nie sú varovaním pred budúcimi klimatickými zmenami. Tieto silné prírodné udalosti sú charakteristikami nového prostredia, v ktorom žijeme," konštatoval.

 

Parížsku klimatickú dohodu, ktorá bola ratifikovaná v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ, je podľa Kisku možné chápať ako úsilie súčasnej generácie o zmiernenie následkov nášho vplyvu na životné prostredie.

 

"Žiadne peniaze, žiadne krátkodobé ekonomické záujmy by nemohli nahradiť nenapraviteľné škody, ak sa nám nepodarí konať spoločne a zmeniť naše nezodpovedné správanie. Cena takejto neznalosti bude oveľa vyššia ako tá, ktorú sme doteraz zaplatili," uviedol, pričom zároveň potvrdil, že Slovensko vykoná všetky potrebné opatrenia na splnenie svojich záväzkov. Kiska pripustil, že v súčasnosti existuje veľa naliehavých problémov, ktoré sa pri vytváraní OSN ani nepredpokladali. Bolo by však podľa neho naivné si myslieť, že práve s použitím rovnakých starých postupov môžeme riešiť všetky nové problémy. "Ako každá organizácia, sa potrebujeme prispôsobiť," uzavrel, pričom vyzval lídrov k zodpovednosti.

 

Predseda 72. zasadnutia VZ OSN Miroslav Lajčák otvoril dnes v New Yorku tohtoročnú Všeobecnú rozpravu VZ. V rámci nej vystúpil i americký prezident Donald Trump. Prezident Kiska je na niekoľkodňovej pracovnej návšteve USA; v stredu (20.9.) sa presunie na západné pobrežie, kde sa zameria na inovačnú a vedecko-výskumnú agendu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona