Deväťdesiatšesťročná sekretárka z koncentračného tábora je na úteku!

NETKY.SK • 30 September 2021, 13:40 • 2 min
Deväťdesiatšesťročná sekretárka z koncentračného tábora je na úteku!

Bývalá sekretárka, ktorá pracovala v nacistickom koncentračnom tábore, sa mala postaviť vo štvrtok predpoludním pred súd v nemeckom meste Itzehoe. Na súd sa však nedostavila.

slovakia

left justify in out

Okresný súd na ňu vydal zatykač. Irmgard Furchnerová je obvinená zo spoluviny na vraždách viac ako 10 000 ľudí v tábore Stutthof v okupovanom Poľsku. Pracovala ako sekretárka. Pred začiatkom procesu žila v opatrovateľskom dome v meste Quickborn neďaleko Hamburgu. "Furchnerová pomáhala zodpovedným v tábore pri systematickom zabíjaní židovských zajatcov, poľských partizánov a sovietskych ruských vojnových zajatcov vo funkcii stenografky a sekretárky veliteľa tábora," tvrdia prokurátori.

 

img

 

Obžaloba uvádza, že v tábore neďaleko mesta Gdansk zahynulo asi 65 000 ľudí, medzi nimi „židovskí väzni, poľskí partizáni a sovietski ruskí vojnoví zajatci“.

 

Prečítajte si: Útok na Reinharda Heydricha s krycím názvom operácia Antropoid

 

Furchnerová pracovala v tábore od júna 1943 do apríla 1945. Keď nastúpila, mala iba 18 rokov. Napriek jej  pokročilému veku ju obžalovali a uznali za zdravotne spôsobilú postaviť sa pred súd. "Furchnerová vybavovala všetku korešpondenciu pre veliteľa SS Paula Wernera Hoppeho... Písala príkazy na deportáciu a popravu, ktoré jej diktoval Hoppe," povedal v rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu NDR právnik Christoph Rückel.

 

img

 

Furchnerovej obhajca Wolf Molkentin pred začiatkom procesu tvrdil, že nie je jasné, či jeho klientka vedela, aký osud čaká ľudí deportovaných do koncentračných táborov. "Komunikácia medzi veliteľmi SS bola taká kódovaná, že ju sekretárka nevyhnutne nemusela vedieť rozlúštiť," povedal Molkentin pre nemecký týždenník Spiegel.

 

Furchnerová je jedinou ženou, ktorá sa v posledných rokoch postavila pred súd za zločiny súvisiace s nacizmom, pretože úloha žien v Tretej ríši bola dlho prehliadaná.

 

 

Minimálne tri ďalšie ženy boli vyšetrované z dôvodu ich úlohy v nacistických táboroch, vrátane ďalšej sekretárky v Stutthofe, ktorá zomrela minulý rok pred vznikom obvinenia. Medzi ženami, ktoré mali byť zodpovedné za svoje činy počas nacistickej éry, bola napríklad Maria Mandel, strážkyňa v tábore Auschwitz-Birkenau, ktorú obesili v roku 1948 po odsúdení na smrť v poľskom Krakove.

 

Možno vás zaujme: Narodiť sa v Osvienčime bolo rovnaké ako narodiť sa v pekle

 

img

 

Proces s Furchnerovou sa mal začal deň pred 75. výročím ukončenia norimberských procesov, v ktorých boli prominentní členovia nacistického režimu, vrátane Hermanna Göringa, postavení pred spravodlivosť za svoje činy.

 

V Nemecku by sa začiatkom októbra mal začať súdny proces aj s niekdajším dozorcom koncentračného tábora Sachsenhausen, ktorý má v súčasnosti 100 rokov. Okresný súd v nemeckom meste Neuruppin bude dôchodcu súdiť vo veci napomáhania k vražde vo viac ako 3 500 prípadoch. Muža miestna prokuratúra obžalovala až začiatkom tohto roka.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies