Kiska: Slovensko sa môže inšpirovať projektmi princa Charlesa

NETKY.SK • 25 Január 2016, 18:10 • 2 min
Kiska: Slovensko sa môže inšpirovať projektmi princa Charlesa

GLASGOW - Slovensko sa môže inšpirovať projektmi, ktoré spustil princ Charles na podporu zamestnávania. Presvedčený je o tom prezident Andrej Kiska, ktorý dnes navštívil Škótsko a prijal pozvanie od princa z Walesu do rekvalifikačného centra Dumfries House.

slovakia

left justify in out

"Princ Charles práve tu v Škótsku spustil jeden z unikátnych programov ako pomôcť jednak chudobnému regiónu, ale aj mladým ľuďom, ktorí si nevedia nájsť prácu. Len za minulý rok cez jeho projekty prešlo 56.000 ľudí, vďaka ktorým si ľudia môžu nájsť prácu a drvivá väčšina bola na trhu úspešná," skonštatoval Kiska.

 

Podľa hlavy štátu je jedným z úspešných projektov princa Charlesa aj projekt zameraný na podporu začínajúcich podnikateľov formou nezávislých poradcov. "Podarilo sa mu dať dokopy okolo 5000 dobrovoľníkov, bývalých podnikateľov, špičkových špecialistov na marketing, právo, účtovníctvo. Títo ľudia pomáhajú začínajúcim podnikateľom previesť ich cez úskalia počas prvého obdobia fungovania firmy," priblížil prezident.

 

Ďalším z úspešných projektov princa Charlesa je príprava mladých ľudí na prácu v reštauráciách, ktorý sa realizuje napríklad práve v Dumfries House. "Tých modelov je viacero. Princ Charles mi sľúbil a dohodli sme sa na ďalšej spolupráci a konzultáciách, aby sme niečo z myšlienok, ktoré on vyše 40 rokov v Škótsku, Anglicku aj v Írsku rozbieha, vyskúšali využiť pre našu krajinu," uviedol Kiska.

 

Dnešnú cestu do Škótska prezident spojil aj s otvorením Honorárneho konzulátu Slovenskej republiky v Glasgowe. "Slúži k tomu, aby sme zlepšili vzťahy medzi Škótskom a Slovenskom a aby sa potenciál, ktorý sa dá vždy zlepšiť, dal využiť," skonštatoval Kiska.

 

Okrem toho sa stretol aj so slovenskými študentmi na univerzite v Glasgowe. "Budem apelovať na to, aby sa tu naučili čím viac, aby nabrali, čo najviac praxe, a potom prišli domov pomôcť rozvíjať našu krásnu krajinu," podotkol.

 

V súčasnosti v Glasgowe študuje 100 až 300 slovenských študentov. "Stále vyzývam mladých ľudí, že pokiaľ nájdu vysokú školu, ktorá je špičková vo svete, nech na ňu idú študovať, hoci tiež máme niektoré veľmi kvalitné vysoké školy. Ale je dobré, pokiaľ mladí ľudia študujú aj v zahraničí a získajú nejakú prax. Potom ich prosím, že pokiaľ sa dá a nájdu si uplatnenie na Slovensku, aby sa vrátili," priblížil prezident.

 

Zároveň ale dodal, že stovky mladých ľudí sa vracajú na Slovensko. "Naše hospodárstvo napreduje, krajina napreduje, je stále viac zaujímavých možností a pre krajinu nie je nič lepšie, ak dostane nášho človeka, ktorý vychodil špičkovú školu a získal prax v zahraničí, prišiel domov a pomohol rozvoju podnikov na Slovensku," uzavrel Kiska.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies