Kiska prijal Zvolenskej demisiu, vo funkcii ju nahradí Čislák

NETKY.SK • 6 November 2014, 18:58 • 2 min
Kiska prijal Zvolenskej demisiu, vo funkcii ju nahradí Čislák

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska prijal dnes v Prezidentskom paláci demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD). Za jej nástupcu vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka rezortu Viliama Čisláka.

slovakia

left justify in out

Zvolenská odchodom reagovala na pondelkovú (3. 11.) výzvu premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa vzdala postu ministerky. Doterajšej šéfke rezortu, ktorá vlani ustávala odvolávanie v parlamente pre kauzu tendra na licencie pre letecké záchranky, sa stal osudným podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Ten pripravil o funkciu aj podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú (Smer-SD).

 

Prezident Kiska po zložení sľubu novým ministrom vyzval na vyšetrenie celého prípadu s CT prístrojom. Želá si, aby pre nového šéfa rezortu bol na prvom mieste pacient. Stav zdravotníctva považuje hlava štátu za jeden z najväčších problémov na Slovensku. Sťažujú sa naň podľa Kisku tak pacienti, ako aj zdravotníci.

      

Problém vidí prezident aj v tom, že zdravotníctvo pre niektorých slúži na obohacovanie sa. Ako poznamenal, Z. Zvolenská prijala politickú zodpovednosť za jeden prípad a je si istý, že občania právom očakávajú dôkladné vyšetrenie celého nákupu. Hlava štátu je presvedčená, že nastal čas seriózne bojovať proti takýmto praktikám, za príklad dáva daňovú kobru.
      

Od nového ministra A. Kiska očakáva, že prinesie riešenia, ktoré zabránia opakovaniu sa prípadu z piešťanskej nemocnice. Zároveň volá po rozptýlení podozrení o tom, že nezdravé vplyvy v slovenskom zdravotníctve sú výnimkou a nie pravidlom.
      

Exministerka zdravotníctva Zvolenská tiež dúfa, že prípad podozrivého nákupu CT prístroja sa riadne prešetrí a nájdu sa vinníci. Posúdenie správnosti jednotlivých procesov v nemocnici je podľa jej slov teraz otázkou vyšetrovania, hodnotiť ich preto nechce. Odmietla, že by ona osobne bola do nákupu zainteresovaná, rovnako aj to, že by niekedy jej ministerské rozhodnutia ovplyvňoval predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). O ďalšom svojom pôsobení hovoriť nechce s odvolaním sa na svoje súkromie.

 

Viliam Čislák sa narodil 12. marca 1972 v Košiciach. Štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave ukončil v roku 1997. Odborníkom pre riadenie verejného zdravotníctva sa stal v roku 2011 po ukončení štúdia na bratislavskej Fakulte verejného zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity (FVZ SZU). V rokoch 1990-1991 pracoval ako sanitár vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Košiciach a od roku 1997 do 2003 ako lekár na košickej Klinike úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura. V rokoch 2004 až 2007 pôsobil ako lekár v AIR - TRANSPORT EUROPE, spol. s r. o. v Poprade. Skúsenosti s riadením získal ako námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť v Nemocnici s poliklinikou sv. Barbory v Rožňave a ako šéf Záchrannej služby Košice. Pracoval tiež ako manažér pre zdravotnú starostlivosť akciovej spoločnosti Svet zdravia. Dňa 11. apríla 2012 ho vláda SR vymenovala do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Viliam Čislák je ženatý a má dve deti.

 

Zmeny na ministerských postoch vo vláde Roberta Fica od roku 2012

 

2. júla 2014 - Minister hospodárstva Tomáš Malatinský podal demisiu. Išlo o prvú zmenu v kabinete Roberta Fica (Smer-SD), od jeho nástupu do vlády v apríli 2012. Do kresla ministra hospodárstva zasadol nasledujúci deň Pavol Pavlis.
   
2. júla 2014 - Po vzájomnej dohode s premiérom Robertom Ficom sa rozhodol podať demisiu minister školstva Dušan Čaplovič. Novým šéfom rezortu školstva sa nasledujúci deň stal Peter Pellegrini. 

3. novembra 2014 - Zuzana Zvolenská (nom. Smer-SD) prijala výzvu premiéra Roberta Fica a odišla z postu ministerky zdravotníctva SR. Dôvodom bol podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Novým šéfom rezortu zdravotníctva sa 6. novembra stal Viliam Čislák.

 

Chronologický prehľad ministrov zdravotníctva SR od roku 1989

 

1989 - 1990: Funkcia ministra zdravotníctva bola zlúčená spolu s rezortom sociálnych vecí. Ministrom zdravotníctva a sociálnych vecí bol Jozef Markuš (VPN), ktorého vystriedal od 11. januára 1990 Stanislav Novák (Demokratická strana).
1990 – 1992: Alojz Rakús (KDH)
1992 – 1993: Viliam Soboňa (HZDS) 
1993 – 1994: Irena Belohorská (HZDS)
1994: Tibor Šagát (DEÚS)- dočasná vláda Jozefa Moravčíka od 16. marca 1994, ktorá podala demisiu 3. novembra 1994
1994 – 1998: Ľubomír Javorský (HZDS)
1998 – 2000: Tibor Šagát (SDK-DÚ)
2000 - 2002: Roman Kováč (SDK-DÚ)
2002 - 2006: Rudolf Zajac (ANO)
2006 - 2008: Ivan Valentovič (Smer-SD)
2008 - 2010: Richard Raši (Smer-SD)
2010 - 2012: Ivan Uhliarik (KDH)
2012 - 2014: Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD)




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies