Kiska: Od Rumunska sa máme veľa čo učiť v boji proti korupcii

NETKY.SK • 11 Október 2016, 06:31 • 2 min
Kiska: Od Rumunska sa máme veľa čo učiť v boji proti korupcii

BUKUREŠŤ/BRATISLAVA – Rumunsko ukazuje Slovensku, že ekonomický rast sa dá spojiť aj s bojom proti korupcii. Po dnešnom rokovaní s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom v Bukurešti to vyhlásil prezident SR Andrej Kiska, ktorý je na dvojdňovej štátnej návšteve Rumunska.

slovakia

left justify in out

"Je veľa vecí, ktoré sa v tomto smere máme čo od Rumunska učiť," zdôraznil Kiska na tlačovej konferencii v rumunskom hlavnom meste. Inšpiráciu Rumunskom v tejto oblasti však Kiska podľa vlastných slov neopisuje len zo zdvorilosti.

 

V Rumunsku začal počas ostatných troch rokov protikorupčný úrad konať voči tisícom štátnych predstaviteľov vrátane vysokopostavených politikov. Prezident Iohannis pripomenul, že korupcia ohrozuje upevňovanie demokracie, spomaľuje ekonomický rast a odrádza investorov.

 

"Myslím si, že sme na dobrej ceste, ale ešte nás čaká veľa práce," konštatoval Iohannis. V prípade, ak by mali slovenské orgány záujem o výmenu skúseností v oblasti boja proti korupcii alebo by chceli podrobnejšie spoznať rumunský model, krajina je podľa jeho slov otvorená podeliť sa so svojimi znalosťami a pomôcť Slovensku.

 

Prezidenti počas dnešného rokovania hovorili aj o snahe Rumunska začleniť sa do Schengenského priestoru. Kiska v tejto súvislosti uviedol, že Rumunsko má v tomto plnú podporu zo strany Slovenska. "Spravíme všetko, čo je v našich silách, aby sme Rumunsku pomohli," dodal slovenský prezident.

 

Hlavy štátov diskutovali aj o súčasnej situácii v Európe a o migračnej kríze. Tému povinných kvót EÚ na prerozdelenie migrantov žiadajúcich azyl označil Kiska za politicky mŕtvu. Je však presvedčený, že tak ako je morálnou povinnosťou úspešných ľudí pomáhať ľuďom, ktorí v živote nemali šťastie, je aj morálnou povinnosťou každej úspešnej krajiny uvažovať o tom, ako môže pomôcť ľuďom, ktorí utekajú pred smrťou a násilím. Rumunský prezident doplnil, že je dôležité, aby sa v Európe skončilo s prístupom, ktorý rozdeľuje EÚ, a aby sa hľadali riešenia, ktoré ju spoja.

 

Prezident SR dnes v rámci návštevy vyznamenal Radom Bieleho dvojkríža III. triedy štyroch rumunských vojenských veteránov, ktorí sa podieľali na oslobodzovaní Československa počas 2. svetovej vojny, a popoludní položil vence k Hrobu neznámeho vojaka v Parku Karola I. v Bukurešti.

 

Andrej Kiska bude v návšteve Rumunska pokračovať aj v utorok (11.10.). Okrem iného vystúpi na slovensko-rumunskom ekonomickom fóre a navštívi slovenskú krajanskú komunitu, ktorá žije v Rumunsku už viac ako 200 rokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies