Kirgizský premiér Temir Sarijev a jeho vláda podali demisiu, boli obvinení z korupcie

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 18:36 • 2 min
Kirgizský premiér Temir Sarijev a jeho vláda podali demisiu, boli obvinení z korupcie

BIŠKEK - Kirgizský premiér Temir Sarijev a jeho kabinet podali dnes demisiu. Stalo sa tak po tom, ako boli parlamentnou komisiou obvinení z korupcie.

slovakia

left justify in out

Komisia minulý týždeň oznámila, že vláda zmanipulovaním tendra porušila zákon, keď zákazku na výstavbu cestnej komunikácie udelila istej čínskej spoločnosti bez požadovanej licencie.
Sarijev pochybenie odmietol a požiadal prezidenta Almazbeka Atambajeva, aby odvolal ministra dopravy Argynbeka Malabajeva. Prezident to odmietol s tým, že premiér nepredložil dostatočné dôkazy.


Atambajev prijal Sarijevovu demisiu dnes; tá automaticky znamenala odstúpenie celého kabinetu. Sarijev stál na čele kirgizskej vlády od mája minulého roka.Koalíciu, ktorá kontroluje 80 zo 120 poslaneckých kresiel, vedú sociálni demokrati spájaní s Atambajevom.

 

Sarijevova strana Akšumkar v zákonodarnom zbore zastúpenie nemá. Koalícia sa musí dohodnúť na výbere nového ministerského predsedu do 15 dní.Na rozdiel od svojich stredoázijských autokratických susedov má Kirgizsko relatívne vplyvný parlament a právomoci hlavy štátu sú obmedzené. V dôsledku násilných protestov boli zosadení už dvaja kirgizskí prezidenti.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies