Kerry vyzýva Snowdena: Buď chlap a vráť sa domov!

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 16:08 • 2 min
Kerry vyzýva Snowdena: Buď chlap a vráť sa domov!

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí John Kerry opäť označil bývalého spolupracovníka Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edwarda Snowdena za "zradcu" a vyzval ho, aby sa "vrátil domov".

slovakia

left justify in out

Urobil tak v reakcii na najnovšie Snowdenovo vyhlásenie, prostredníctvom ktorého sa Američan priznal k tomu, že nebol len radovým analytikom, ale pracoval ako "klasický špión". "Tento muž zradil svoju krajinu... Viete, mal by byť chlap a vrátiť sa späť do Spojených štátov," povedal Kerry v stredajšom rozhovore pre stanicu NBC. Snowdena pritom vyzval, aby sa za svoje činy zodpovedal pred americkými súdmi. "Namiesto toho tam (v Rusku) sedí a strieľa na vlastnú krajinu, pričom porušuje prísahu, ktorú zložil," dodal šéf americkej diplomacie.

 

Snowden dlhodobo tvrdí, že v Spojených štátoch by sa mu nedostalo spravodlivému procesu aj preto, že najvyšší predstavitelia USA vopred prejudikujú jeho vinu. Ako príklad uvádza list amerického ministra spravodlivosti pôsobiaceho aj vo funkcii generálneho prokurátora Erica Holdera, v ktorom Rusov žiada o jeho vydanie. Holder pritom v dokumente ubezpečuje, že Snowdena Američania nepopravia.

 

Kerry odpovedal na otázky novinárov žiadajúcich reakciu na obsiahly rozhovor Snowdena s redaktorom Brianom Williamsom, ktorý sa uskutočnil v Moskve. Snowden hovoril o tom, ako bol vycvičený za špióna v klasickom zmysle slova, ako žil i pôsobil v utajení v zahraničí, pričom pracoval pre CIA aj americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA).
      

V rozhovore Snowden zároveň povedal, že nikdy nemal v pláne ukrývať sa v Rusku, keby nebol donútený po tom, ako mu americké úrady zrušili platnosť pasu. 

 

      

"Vlastenec by nikdy neutiekol. Môže sa vrátiť, ale je utečencom pred spravodlivosťou. Ak sa natoľko stará o dobro Ameriky a verí v Ameriku, mal by dôverovať aj americkej justícii," povedal Kerry.
      

"Myslím si, že je zmätený. Domnievam sa, že je to veľmi smutné. Ale je to muž, ktorý narobil svojej krajine veľké škody," uviedol v rozhovore americký minister zahraničných vecí.
      

Snowden vlani ušiel do Hongkongu a potom Moskvy, kde dostal dočasný azyl. Predpokladá sa, že odcudzil 1,7 milióna počítačových dokumentov. Dokumenty, ktoré boli zverejnené, odhalili rozsiahle programy NSA na zhromažďovanie údajov o e-mailoch, telefonátoch a používaní internetu od stoviek miliónov Američanov.
      

V Spojených štátoch Snowdena vlani obvinili z krádeže majetku americkej vlády, nepovolenej komunikácie o informáciách z oblasti národnej bezpečnosti a zo svojvoľného odovzdania tajných informácií nepovolenej osobe. Celý rozhovor odvysiela NBC v noci na štvrtok.
      

Američan nedávno pre nemecký časopis Stern uviedol, že má nové informácie, o ktoré sa chce podeliť s vyšetrovacím výborom nemeckého Bundestagu, zaoberajúcim sa problémom špionáže NSA. Vyjadril presvedčenie, že boli porušené ústavné práva nemeckých občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies