Kerry: USA nie sú v spore o Juhočínske more na ničej strane

NETKY.SK • 26 Júl 2016, 14:09 • 2 min
Kerry: USA nie sú v spore o Juhočínske more na ničej strane

VIENTIANE - Spojené štáty si v spore Číny s krajinami juhovýchodnej Ázie o Juhočínske more zachovávajú neutralitu, ale želajú si, aby všetky strany dodržiavali zákon a svoje spory riešili mierovou cestou, povedal dnes podľa agentúry AP americký minister zahraničných vecí John Kerry.

slovakia

left justify in out

Podľa Kerryho je rozhodnutie Arbitrážneho tribunálu Stáleho rozhodcovského súdu (PCA) v Haagu z 12. júla, ktorý zamietol rozsiahle teritoriálne nároky Pekingu na takmer celú oblasť Juhočínskeho mora, záväzné, právoplatné a v súlade s medzinárodným právom.

 

"Bezvýhradne podporujeme zákonnosť, tento právny postup a diplomatické úsilie," povedal Kerry pred začiatkom medzinárodnej bezpečnostnej konferencie, ktorá sa koná v Laose.

 

Čína, ktorá sa konferencie tiež zúčastňuje, rozhodnutie haagskeho tribunálu odmieta a tvrdí, že na Juhočínske more má historický nárok, pričom čínski predstavitelia navrhujú, aby sa všetky spory v tejto oblasti riešili na bilaterálnej úrovni.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies