Kerry: USA a Európa nie sú rozdelené kvôli kríze na Ukrajine

NETKY.SK • 8 Február 2015, 12:58 • 2 min
Kerry: USA a Európa nie sú rozdelené kvôli kríze na Ukrajine

MNÍCHOV - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes poprel existenciu rozporov medzi USA a Európou ohľadom spôsobu, ako reagovať na krízu na Ukrajine a vyrovnať sa s rolou Ruska v nej.

slovakia

left justify in out

V rámci bezpečnostnej konferencie v Mníchove dnes Kerry vyhlásil, že USA a ich európski spojenci sú "jednotní v ich diplomacii" na Ukrajine. Dodal, že USA podporujú snahy Francúzska a Nemecka pripraviť nový plán na ukončenie konfliktu, ktorý zúri na východe Ukrajiny od vlaňajšej jari.
      

Kerryho výrok sa objavil v čase opakujúcich sa správ, že administratíva prezidenta USA Baracka Obamu zvažuje dodávky smrtiacich zbraní ukrajinskej armáde. Nemecko a Francúzsko sú proti tomuto kroku a tvrdia, že by to viedlo len k eskalácii konfliktu. Obe krajiny sú tiež presvedčené, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Rusko, podozrievané Západom z podpory východoukrajinských separatistov, medzičasom varovalo, že dodávky amerických zbraní by mali vážne dôsledky.
      

Kerry dnes ubezpečil, že aj Spojené štáty sú toho názoru, že ukrajinská kríza by sa nemala riešiť vojensky.
      

Agentúra AP súčasne s odvolaním sa na amerických predstaviteľov uviedla, že prezident Obama prehodnocuje svoj doterajší odmietavý postoj k dodávkam zbraní, a to aj napriek obavám, že by to mohlo viesť ku konfliktu medzi Moskvou a Washingtonom. Americké vládne zdroje teraz navrhujú, aby zbrane boli určené výhradne na obranu Ukrajiny po dosiahnutí mierovej dohody.
      

Predpokladá sa, že aj tejto téme bude venované rokovanie   nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s prezidentom Obamom, ktoré sa uskutoční v pondelok vo Washingtone. 
      

Koncom týždňa Merkelová spolu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom v Kyjeve a v Moskve predstavila ich spoločný mierový plán, ktorého cieľom je ukončiť krviprelievanie na Ukrajine, kde od vlaňajšieho apríla zahynulo už vyše 5000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies