Kerry sa pred jadrovými rokovaniami stretne s iránskym kolegom

NETKY.SK • 10 Január 2015, 12:59 • 2 min
Kerry sa pred jadrovými rokovaniami stretne s iránskym kolegom

WASHNGTON - Ministrer zahraničných vecí USA John Kerry a jeho iránsky náprotivok Džavád Zaríf sa stretnú v stredu vo švajčiarskej Ženeve, aby prerokovali súčasný stav rokovaní o spornom jadrovom programe Teheránu.

slovakia

left justify in out

Potvrdila to v piatok americká vláda. Šéfovia diplomacií znepriatelených krajín sa stretnú tri dni pred ďalším kolom rokovaní medzi Iránom a šiestimi mocnosťami, ktoré sa dlhé roky nevedia nájsť prijateľné riešenie sporu. Ďalší hraničný termín stanovili koniec júna. Kerry a Zaríf sa stretnú napriek tomu, že USA a Irán už 35 rokov nemajú diplomatické vzťahy.

 

Predstavitelia Británie, Číny, Francúzska, Nemecka, USA, Ruska a Iránu budú budúcu nedeľu pokračovať v rokovaniach v Ženeve. Zúčastnené strany sa napriek predbežnej dohode nezhodli na kľúčových otázkach, ako sú obohacovanie uránu, počet prevádzkovaných odstrediviek či rušenie sankcií. Na základe dohody, ktorá začala platiť v januári, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií. Obvinenia zo snahy získať jadrové zbrane islamská republika naďalej označuje za nepodložené, pod vedením prezidenta Hasana Rúháního však deklaruje záujem spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies