Kerry potvrdil prepustenie dvoch Američanov zadržiavaných v Jemene

NETKY.SK • 16 Október 2016, 09:00 • 2 min
Kerry potvrdil prepustenie dvoch Američanov zadržiavaných v Jemene

WASHINGTON/LAUSANNE - Americký minister zahraničných vecí John Kerry v noci nadnes v Lausanne potvrdil oslobodenie dvoch amerických občanov zadržiavaných v Jemene vzbúrencami zo šiitského hnutia húsíov.

slovakia

left justify in out

Ako spresnil, zásluhu na ich oslobodení na Ománsky sultanát, kam Američanov po prepustení previezli.

Dodal, že ich prepustenie je súčasťou zložitej diplomatickej dohody, ktorá zahŕňa prepravu Jemenčanov zranených počas minulotýždňového náletu lietadiel koalície spojencov vedených Saudskou Arábiou. Zranených previezli na liečenie do Ománu.

 

Kerry uviedol, že USA sa snažia dosiahnuť v Jemene dohodu o zastavení paľby, ktorý by umožnila medzinárodne uznanej vláde a Iránom podporovaným protivládnym povstalcom návrat k rokovaniam.

Západné médiá uviedli, že 20. septembra bol v jemenskom meste Saná zadržaný americký občan, ktorý viedol jazykovú školu. Zajali ho muži, ktorí o sebe tvrdili, že sú príslušníkmi tajnej služby šiitského vzbúreneckého hnutia húsíov. Iný zdroj z prostredia húsíov neskôr uviedol, že muž bol zadržaný v súvislosti s podozrením zo špionáže.

 

Húsíovia, spriaznení so šiitským Iránom, zadržali v uplynulých mesiacoch viacero Američanov pre obvinenia zo špionáže. Húsíovia totiž obviňujú Spojené štáty z vyzbrojovania a podpory koalície vedenej susednou Saudskou Arábiou, ktorá zasahuje do občianskej vojny vojenskými operáciami.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies