Kerry ocenil Sýriu za rýchly začiatok ničenia chemických zbraní

NETKY.SK • 7 Október 2013, 09:00 • 2 min
Kerry ocenil Sýriu za rýchly začiatok ničenia chemických zbraní

DAMASK - Americký minister zahraničia John Kerry ocenil v nedeľu rýchly začiatok likvidácie sýrskeho chemického arzenálu. Zbrojní experti z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) začali proces ničenia sýrskych chemických zbraní a zariadení na ich výrobu v nedeľu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Celý proces sa začal v rekordnom čase. Ďakujeme Rusku za spoluprácu a samozrejme Sýrii za súhlas. Myslím, že je treba oceniť režim Baššára al-Asada," vyhlásil Kerry na okraj konferencie Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Dodal, že likvidácia prvých chemických zbraní sa uskutočnila ani nie týždeň od prijatia príslušnej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

Dohodu o likvidácii sýrskych chemických zbraní do polovice roka 2014, ktorá odvrátila prípadný vojenský zásah zo strany Spojených štátov proti sýrskemu režimu, uzavreli Rusko a USA. Dohoda je zakomponovaná v rezolúcii BR OSN. Devätnásťčlenný tím OPCW pricestoval do Damasku v utorok a jeho experti už začali likvidovať raketové hlavice, letecké chemické bomby a výrobné zariadenia. Tieto zariadenia majú byť podľa dohody zničené do 1. novembra. Sýria pred príchodom expertov poskytla dokumentáciu o svojom chemickom arzenáli. Ten pozostáva z asi 1 000 ton sarínu, horčičného plynu a nervového plynu VX. Zásoby si krajina vytvorila v priebehu desaťročí a rozmiestnila ich na viaceré miesta v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies