Kerry: Južný Sudán súhlasí s rozmiestnením mierových jednotiek na svojom území

NETKY.SK • 23 August 2016, 07:38 • 2 min
Kerry: Južný Sudán súhlasí s rozmiestnením mierových jednotiek na svojom území

NAIROBI - Ministri zahraničných vecí východafrických štátov vrátane Južného Sudánu sa dohodli na vyslaní regionálnych mierových jednotiek do tejto nepokojnej krajiny. Na prvej zastávke svojej aktuálnej cesty po Afrike, v Keni, to dnes oznámil šéf americkej diplomacie John Kerry.

slovakia

left justify in out

Keď Bezpečnostná rada OSN začiatkom tohto mesiaca hlasovala za rozmiestnenie 4000 ďalších príslušníkov mierových jednotiek v Južnom Sudáne, aby tam pomohli nastoliť pokoj, juhosudánska vláda to najprv odmietala. Boje, ktoré vypukli v metropole Džuba minulý mesiac, už pripravili o život stovky ľudí a hlásené boli aj znásilnenia či ďalšie prípady porušovania ľudských práv. Zároveň zosilneli obavy z obnovenia občianskej vojny, pripomenula dnes tlačová agentúra AP.

 

"Nie sú absolútne žiadne pochybnosti", že mierové jednotky treba vyslať, povedal Kerry v Keni po stretnutí s ministrami zahraničných vecí. Nespresnil však, kedy budú tieto sily do Južného Sudánu poslané.

 

Hovorca juhosudánskeho prezidenta dnes znovu vyjadril presvedčenie, že rozmiestnenie regionálnych obranných jednotiek bude porušením nezávislosti Južného Sudánu. Dodal však, že juhosudánsky prechodný zákonodarný zbor zrejme tento týždeň rozhodne, či odsúhlasí rozmiestnenie takýchto jednotiek.

 

Kerry povedal, že jednotky sú "len doplnkom nezávislosti krajiny a úsilia samotného Južného Sudánu, a myslím si, že v našich diskusiách sme pozitívne prečistili atmosféru".

 

Americký minister zahraničných vecí vedie v Keni, ktorá je najväčšou ekonomikou vo východnej Afrike, rozhovory s regionálnymi lídrami o bezpečnosti a terorizme. Kerry odcestuje z Kene na návštevu Nigérie na podobné diskusie.

 

Kerry takisto oznámil, že USA poskytnú Južnému Sudánu humanitárnu pomoc za takmer 138 miliónov dolárov. V krajine sa totiž v nepokojoch a chaose v poslednom období zhoršila humanitárna situácia.

 

Kerry dodal, že USA - pre Južný Sudán najväčší darca - jasne vysvetlili, že pomoc má svoje hranice.

 

Šéf americkej diplomacie povedal, že lídri Južného Sudánu boli požiadaní, aby sa "slovami aj skutkami" vrátili k mierovej dohode podpísanej v auguste 2015, ktorej cieľom bolo ukončiť dvojročnú občiansku vojnu. Tá si vyžiadala tisíce ľudských životov a vyhnala z domovov vyše 2,5 milióna obyvateľov. Zástupcovia juhosudánskej vlády naznačili úplnú ochotu splniť túto požiadavku, dodal Kerry.

 

V regióne je aj ďalšia regionálna kríza - vo vojnou zničenom Somálsku. Kerry vyhlásil, že v stabilizovaní tejto krajiny Afrického rohu nastal mimoriadny pokrok, ale ešte toho treba urobiť veľa.

 

Ministri zahraničných vecí východoafrických štátov sa podľa Kerryho zhodli, že pred voľbami v septembri a októbri treba posilniť somálske inštitúcie. Takisto sa zhodli, že treba zaistiť, aby vojaci Africkej únie (AÚ) dostali potrebné prostriedky a mohli tak byť partnerom Somálska v boji proti extrémistom vrátane skupiny aš-Šabáb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies