Kedy to ľudia preháňajú s alkoholom? Pár znakov vie zodpovedať túto otázku

NETKY.SK • 26 Január 2018, 06:00 • 2 min
Kedy to ľudia preháňajú s alkoholom? Pár znakov vie zodpovedať túto otázku

BRATISLAVA - Hranica medzi užívaním si alkoholu a neschopnosti bez neho byť, je možno tenšia, než si myslíte.

slovakia

left justify in out

Akonáhle začnete piť, neviete prestať

 

Väčšina ľudí vie začať a skončiť s pitím, kedykoľvek sa im zachce. Ak sa rozhodnú, že si k večeri dajú jeden pohárik, skutočne to dodržia. Podľa riaditeľa americkej nadácie pre liečbu závislých Roberta Poznanoviche, ktorého citoval web Women Health, majú tí, ktorí pitie nevedia kontrolovať, problém. Na rozdiel od mužov často pijú tajne a samy, a preto ani ich okolie nemusí dlho nič tušiť. Ak sa vlastnou vôľou neviete rozhodnúť, kedy začať a kedy skončiť s pitím, možno ste závislí na alkohole. "Posledným štádiom pred závislosťou je moment, kedy sa síce viete rozhodnúť, kedy začať s pitím, ale už neviete skončiť," hovorí Poznanovich. S prvým pohárikom teda viete počkať až do večera, ale potom si hneď dáte ďalší, potom ešte jeden a ešte ... Takto nejako sa môže rozvíjať alkoholizmus.

 

Popíjanie osamote

 

To, že si sami pri odpočinku doprajete pohár vína, nemusí ešte nič znamenať. Ale buďte opatrní, varuje Poznanovich. Ak sa pristihnete, že sa z vášho odpočívania s pohárom v ruke stala celkom bežná vec, mali by ste zvážiť, či nepotrebujete pomoc. Ďalšie náznaky, ktoré by vás mali na prípadný problém upozorniť sú, ak sa s pitím schovávate, tajíte ho, rýchlo vylievate pohárik, keď počujete kľúče v zámku, alebo skrývate alkohol v čaji či limonáde. Všetky tieto kroky totiž naznačujú, že máte možno k alkoholu nezdravý vzťah.

 

Pitie alkoholu pre dobrú náladu

 

Neviete ísť medzi priateľov, rodinu alebo do spoločnosti, bez toho aby ste si pochutnali na dobrom poháriku vína alebo aj niečom tvrdšom? A následne sa kvôli svojmu správaniu cítite previnilo, naštvane alebo podráždene? Toto sú dva signály, ktoré by vám mali naznačiť, že to s alkoholom trošku preháňate. "Ľudia s alkoholovou závislosťou bývajú zvyčajne často podráždení alebo náladoví. Je to preto, že sa kvôli svojim zlozvykom cítia vinní a neznášajú, keď na nich niekto upozorňuje," hovorí Poznanovich. Keď vám vaši priatelia, kolegovia alebo známi naznačia, že by ste mali spomaliť, skúste sa nad svojím správaním zamyslieť. A ak vás ich poznámka nahnevá alebo urazí, zamyslite sa nad tým prečo?

 

Stále sa vyhovárate

 

Dobre sa mi vďaka tomu zaspáva. Keď mám starosti, vďaka troche vína sa konečne uvoľním a vypnem. Ak si pitie má niekto potrebu ospravedlňovať, možno z pohára usrkáva viac, než je skutočne potrebné. Zastavte sa a zamyslite sa, či skutočne potrebujete tieto výhovorky a či sú pravdivé. Jedine tak zistíte, či nepotrebujete odbornú pomoc.

 

Čo sa s tým dá robiť?

 

Mnoho ľudí si myslí, že ľudia si svoje problémy uvedomia v momente, keď spadnú až na dno. To je omyl! Poznanovich varuje: "Závislosť je chronická choroba, ktorá postihuje mozog. Čím skôr sa podchytí, tým lepšie sa lieči. " Ak máte podozrenie, že by vás alkohol mohol priťahovať viac, než je zdravé, zájdite k svojmu obvodnému lekárovi alebo na jednu z blízkych protialkoholických poradní. Odborná terapia vám pomôže prebádať svoju históriu, život a prísť na možný problém, ktorý zapríčiňuje vaše prílišné obracanie sa k alkoholu. "Ak zistíte, že ste na alkohole závislí, a podarí sa vám tejto závislosti zbaviť, nikdy by ste už nemali piť ani malý dúšok alkoholu," radí Robert Poznanovich. Nebezpečenstvo, že sa pre vás alkohol stane opäť nekontrolovateľným, je veľmi veľké.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies