Keď chcú obyvatelia Gápla telefonovať, musia ísť pred svoje domy

NETKY.SK • 25 Január 2014, 16:05 • 2 min
Keď chcú obyvatelia Gápla telefonovať, musia ísť pred svoje domy

GÁPEL - Sťažnosti, že by sa obyvatelia nedovolali napríklad rýchlej zdravotnej pomoci, však starosta ešte nezaznamenal.

slovakia

left justify in out

V bývalej sklárskej osade Gápel, ktorá je časťou Valaskej Belej v okrese Prievidza, má trvalý pobyt 27 ľudí. Väčšina využíva telefonovanie prostredníctvom pevnej linky, mobilný signál tam má totiž len jeden z operátorov, aj to veľmi slabý.

Ako pre TASR povedal starosta Valaskej Belej Miloš Cúcik, mobilný signál majú len obyvatelia, ktorí využívajú služby Telekomu. "Aj to len vonku, vo vnútri ho nechytia," podotkol. Ľudia z osady tak pri telefonovaní pravidelne vychádzajú pred svoje domy.

Sťažnosti, že by sa obyvatelia nedovolali napríklad rýchlej zdravotnej pomoci, však starosta ešte nezaznamenal. "Väčšinou majú obyvatelia pevné linky, ktoré fungujú a kupujú si simkarty Telekomu, pretože je tam to slabé pokrytie," ozrejmil. Iným prípadom by podľa Cúcika bol výpadok siete.

"Žije tam 27 obyvateľov, myslím si, že skôr je to o ochote mobilných operátorov doniesť mobilný signál. Lebo naozaj sa niekedy môže stať, že tí ľudia budú niečo potrebovať a nedovolajú sa," uzavrel Cúcik.

Hovorca pre technológie a siete Slovak Telekomu Tomáš Palovský uviedol, že v osade Gápeľ je k dispozícii vonkajšie pokrytie signálom, ktoré nemusí byť dostatočné vo vnútri budov. "V súčasnosti nemáme v tohtoročných plánoch vybudovanie novej základňovej stanice v tejto lokalite, najmä z dôvodu vysokých finančných nákladov takéhoto projektu a náročného terénu," objasnil.

Orange Slovensko podľa svojej hovorkyne Alexandry Piskunovej v osade Gápel žiadne aktivity týkajúce sa pokrytia neplánuje. Spoločnosť Telefónica Slovakia podľa hovorkyne Martiny Jamrichovej neustále pracuje na rozširovaní a vylepšení svojej siete. "Osada Gápel žiaľ nefiguruje v najbližších plánoch pokrývania územia," objasnila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies