Keby nebolo tej ovce, nikdy by sa nestal slávnym spisovateľom

NETKY.SK • 13 Apríl 2021, 07:24 • 2 min
Keby nebolo tej ovce, nikdy by sa nestal slávnym spisovateľom

Charles Martin zaznamenáva ako spisovateľ celosvetový úspech. Vďačí za to pozoruhodnému talentu, ktorý mu bol z neba bez najmenšej pochybnosti nadelený.

slovakia

left justify in out

Na to, aby sa opísal spôsob, ktorým sa prihovára čitateľovi, snáď ani neexistuje postačujúce slovo. Stačí, ak napíšem, že pri dávkovaní jeho románov má človek pocit, akoby mu vnášali hojivý liek na dušu.

 

Viera v Boha
Charles Martin vyrastal v dome, v ktorom sa vznášala viera v Boha. Bola takmer hmatateľná, zhmotňovala sa v modlitbách a v životnom štýle jeho rodiny. Ako dedičstvo si ju, pravdaže, odniesol i on, a čím viac prospieval telesne i rozumovo, tým bližšie sa k Bohu prisúval. Zveril mu svoj život. Zaviazal sa, že ho nevynechá ani pri šťastí, a neobíde ho ani v nešťastí.

 

img

 

Práca
Vždy vedel, že ho srdce volá k písaniu. Vyštudoval, podarilo sa mu zapísať si pred meno niekoľko titulov a pôvodne si oficiálne povolanie zvolil učiteľské, aby sa mohol aspoň večer venovať písaniu. Nikdy to však neskúsil, do plánu mu zasiahol návrh bratranca, na ktorý následne aj prikývol. Dostala sa mu česť podieľať sa na rozrastaní spoločností, mohol cestovať a učiť sa zásadám správnej komunikácie. Práca to bola dobrá, aj plat sa mu zišiel. Veď mal manželku a rodina sa zväčšovala v počte členov, preto nevyšiel nazmar ani jediný peniaz. Rozhodujúci okamih nastal s ponukou na povýšenie, v ktorom bola zahrnutá oveľa tučnejšia finančná prosperita. Bolo mu zrejmé, že ak bude súhlasiť a nechá sa viesť po kariérnom postupe, zabezpečí najbližších do hojnosti. Keď však opomenul praktický pohľad, trápilo ho, že viac by nemal čas venovať sa písaniu. Chcel byť predsa spisovateľom! Spomínal si na pravidlo mužskej časti rodiny, v ktorej sa tradovali celkom iné kritériá na výber zamestnania. Vraj si nemá klásť otázku, čo mu prinesie bohatstvo, ale má sa pýtať, aké poslanie mu dal Boh. Akonáhle si radu pripomenul, vedel, čo musí urobiť. Povýšenie odmietol, dal výpoveď, a aj keď ho väčšina považovala za blázna, nevzdal sa a začal spisovať román.

 

Listy
Napokon sa mu dielo podarilo dokončiť, a tak posielal rukopis do vydavateľstiev. Netrpezlivo očakával odpoveď, túžil aspoň po jednom liste, v ktorom by ho niekto ocenil. Mesiac za mesiacom sa míňali a Charles Martin obdržal približne 86 záporných vyjadrení. Okolie nad ním krútilo hlavou, iba manželka mu poskytovala podporu. „Buď tým, kým si," povedala mu.

 

img
 

Ovca

V jeden deň, keď ho zmáhala frustrácia, otvoril si Bibliu a začítal sa do Evanjelia podľa Matúša. Našiel v ňom slová Ježiša, ktorý vravel, že Boh nechá 99 oviec, aby našiel jednu stratenú. Charles o tom premýšľal a uvedomil si, že Boh je naozaj kreatívny v snahe zachrániť niečiu dušu. Predstavil si kaviareň, v ktorej si niekto vychutnáva obľúbený nápoj a z ničoho nič mu pohľad padne na jeho knihu. Otvorí ju, nalistuje a nájde myšlienku, ktorá ho navráti k Bohu a odbremení sa od zlého. To ho natoľko motivovalo, že už nezapochyboval. Skúšal, neprestával písať a v súčasnosti má nespočítateľnú fanúšikovskú základňu. O jeho popularite svedčí, okrem iného, aj skutočnosť, že na základe knihy Hora medzi nami, bol natočený aj rovnomenný film s Kate Winslet v hlavnej úlohe. Raz darmo, tam, kde zanechá odtlačok Boh...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies