O tom, ako nečakane môže dopadnúť jedna malá nehoda a jedno veľké vydieranie

NETKY.SK • 24 August 2021, 13:05 • 2 min
O tom, ako nečakane môže dopadnúť jedna malá nehoda a jedno veľké vydieranie

Amy nasadla do auta a očakávala celkom obyčajnú jazdu.

slovakia

left justify in out

Cieľ mala jasný, bolo to len večne sa opakujúce naháňanie za povinnosťou dňa, pred ktorou zrejme nijaký šťastlivec neunikne.

 

Kým šoférovala, ani si neuvedomila, že za stereotyp je občas potrebné aj ďakovať, pretože keď sa šťastie odvráti a zrodí sa dráma, potom by človek zniesol návrat za tým, čo dôverne pozná.

 

Nehoda
Jej auto narazilo do oprotiidúceho vozidla, a už aj sa rozvírila inak pokojná hladina. Amy vedela, čo sa sluší a patrí, a tak ihneď vystúpila, aby skontrolovala, akú škodu spôsobila. S ohromením zistila, že všetko je v poriadku a nielenže nevzniklo zranenie, ale ani na majetku sa nevyskytol najmenší škrabanec.


V aute, s ktorým sa neplánovane zblížila viac ako chcela, posedával namosúrený muž. Spoznal v nej totiž manželku miestneho a navyše aj dosť známeho kazateľa, a zdalo sa, akoby ho rozčúlilo, že nehoda dopadla bez následkov.

 

img


S neochvejným odhodlaním trval na tom, že zavolá políciu, aby sa od zástancov zákona dočkal spravodlivosti, o ktorej bol presvedčený, že by mala stáť na jeho strane.


„Škoda žiadna, takže sa nemáme o čom rozprávať," uzatvoril policajt a nie práve nadšene opustil miesto nehody. Nahnevalo ho, že bol privolaný vyriešiť zrejme už aj tak vyriešený incident.


Telefonát
Príbeh mal dlhší priebeh, než by ktokoľvek predpokladal, pretože muž nemienil nečinne vysedávať. Keď mu nebola poskytnutá pomoc, musel si ju podľa vlastného úsudku zadovážiť sám.


Zavolal teda pastorovi, aby ho informoval, že to, čoho sa dopustila jeho manželka, nenechá bez odozvy. Vyčíslil sumu a tvrdo nástojil na jej vyplatení.


„Prepáčte, ale aj polícia skonštatovala, že vaše naliehanie nie je opodstatnené," chcel pastor jemne vysvetliť, že nemá dôvod čokoľvek platiť.

 

img


Muž sa rozzúril ešte viac a ani mu nedal možnosť odpovedať. Nasledujúce vyjadrenie ukázalo v plnej miere, v akom stave sa nachádzalo jeho zmýšľanie.


Viem, kto ste. A ak mi tú sumu nezaplatíte, všade rozhlásim, že veľavážený pastor si neplatí dlhy." Ani netreba vravieť, že pre kazateľovu rodinu bolo podobné správanie nemysliteľné.

 

On ako ten, čo niesol zodpovednosť jednak za najbližších, a jednak za členov cirkvi, nedokázal nájsť upokojenie. Budieval sa uprostred noci a zožierala ho zlosť.


Amy si jeho rozpoloženie všímala a s láskou sa mu odvážila dohovoriť. „Je pravda, že nemáme prečo zaplatiť tie peniaze. Ale aj tak by sme to mali urobiť. Kradne ti to radosť a ty nesmieš dopustiť, aby malá roztržka zatienila oveľa väčšie poslanie, ktoré ti Boh zveril," prehovorila s dôrazom na nežnosť.


A tak aj bolo. Zlomyselne vzniknutý dlh vyplatiil a rodina pokračovala v žití i v čistej službe Bohu.

 

Pamätala si
O niekoľko rokov neskôr si istá mladá žena, asi dvadsaťročná, s dojatím kliesnila cestu pomedzi zákazníkov v obchode. Videla pastora s manželkou a nesmela dovoliť, aby príležitosť na rozhovor s nimi tak ľahkovážne premárnila.


„Dobrý deň, ja som vám len chcela poďakovať. Neviem, či si pamätáte, ale pred pár rokmi sa udiala jedna vec. Išlo o nehodu a..." hlas sa jej v hrdle zadrhol.


Manželia ihneď pochopili, akú udalosť má na mysli a prikývli. „Áno, spomíname si." Žena sa trochu uvoľnila. Bola rada, že nemusí do detailov opisovať záležitosť so všetkou nečestnosťou, ktorou bola priam presýtená.

 

img


„Ja som dcéra toho muža, ktorý sa vám vyhrážal. V tom období som bola malé dievča, ale zapamätala som si, ako ste sa zachovali. S akou láskou a milotou ste k nemu i tak pristupovali. Vyrástla som a začala navštevovať vašu bohoslužbu. Ani neviete, ako veľmi Boh zmenil môj život. Keby sa to nestalo, nikdy by som nespoznala, čo dokáže viera v Boha," povedala s dojatím žena.

 

Manželia sa netajili ani prekvapením, ale predovšetkým nepopierali, aký je Boh neskutočný majster v písaní osudov. Vždy je niečo väčšie. Čo sa deje dnes, môže mať zajtra alebo aj oveľa neskôr hlbší význam. Stačí sa len zachovať správne a veriť. Naozaj veriť v Boha.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies