KDH vidí možný kartel v tendroch na výmenu zvodidiel

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 16:49 • 2 min
KDH vidí možný kartel v tendroch na výmenu zvodidiel

BRATISLAVA - Kresťanskí demokrati majú podozrenie na kartel pri zákazkách na výmenu zvodidiel na vybraných diaľničných úsekoch.

slovakia

left justify in out

Poslanci KDH Ján Figeľ, Ján Hudacký a Pavol Zajac preto v utorok podali na Protimonopolný úrad SR podnet na prešetrenie verejného obstarávania a možnej kartelovej dohody pri verejnom obstarávaní. Podnet sa týka obstarávateľa Národnej diaľničnej spoločnosti na zákazky výmeny zvodidiel na úsekoch D1 Ivachnová - Važec, D1 Trnava - Križovatka Lúka a D1 Prešov - Budimír.

 

"Verejné obstarávanie je plne v réžii Smeru, bez účinnej kontroly. Na časté predražovanie a korupciu doplácajú občania Slovenska. Transparentným hospodárením získavajú občania,“ tvrdí predseda KDH Ján Figeľ. Podľa Pavla Zajaca je podozrivé, že rozdiely v cenách víťazov a ostatných súťažiacich sú veľmi nízke. "Ich rozdiel je menej ako 2 % medzi víťazom a druhým v poradí. Mám obavu, že došlo ku kartelovej dohode s cieľom prerozdeliť si účasť na verejnom obstarávaní. Moje podozrenie potvrdzuje fakt, že tri zákazky si rozdelili dvaja účastníci výberových konaní,“ dodal.

 

Národná diaľničná spoločnosť začiatkom apríla informovala, že bude vymieňať a dopĺňať zvodidlá na viac ako 167 kilometroch diaľnic a rýchlostnej cesty. Práce na piatich úsekoch sa začali v stredu 8. apríla. Projekt je v hodnote 80,5 milióna eur a financujú ho z eurofondov. Zvodidlá sa budú osádzať na diaľnici D1 medzi Trnavou a križovatkou Lúka, ďalej na úseku Prešov - Budimír, Liptovský Mikuláš - Važec. Na rýchlostnej ceste R1 sa výmena týka úseku Žiar nad Hronom - Zvolen a tiež cesty medzi Trnavou a Nitrou. Zmluvný termín na väčšine úsekov je do konca októbra, jedine na úseku D1 Trnava - Lúka bude výmena pokračovať ešte v roku 2016. Na diaľnici na Liptove je síce termín dokončenia rok 2017, ale chcú to stihnúť na budúci rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies