KDH chce zrušiť nahlasovanie spôsobu starostlivosti o dieťa

NETKY.SK • 24 August 2014, 10:27 • 2 min
KDH chce zrušiť nahlasovanie spôsobu starostlivosti o dieťa

BRATISLAVA - Poslanci za KDH Monika Gibalová, Pavol Abrhan, Martin Fronc a Marián Radošovský navrhujú zrušiť povinnosť rodičov oznamovať úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ako zabezpečujú starostlivosť o dieťa od dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu novely zákona o prídavku na dieťa, ktorý opoziční poslanci predložili do parlamentu. Splnenie povinnosti nahlásiť štátu spôsob zabezpečenia starostlivosti o dieťa je v súčasnosti podmienkou pre trvanie nároku na prídavok a príplatok k prídavku na dieťa. "Podľa zisťovaní a štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR je zrejmé, že táto povinnosť je nadbytočná a zaťažuje rodičov aj príslušné úrady práce sociálnych vecí a rodiny," tvrdia opoziční poslanci. 

 

Úrady práce a sociálnych vecí podľa poslancov za KDH od 1. februára tohto roka evidovali 4 509 rodičov, ktorí mali povinnosť oznámiť, ako zabezpečujú výchovu svojich 4 562 detí. Povinnosť si splnilo 3 850 rodičov. Inštitút výzvy na splnenie svojej povinnosti použil úrad v 428 prípadoch, z ktorých ani na výzvu nereagovalo 22 rodičov. "Podľa vyjadrení hovorcu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sa týmto rodičom pozastavilo vyplácanie rodinných prídavkov a následne sa u nich vykonala kontrola. Nedostatky neboli zistené ani v jednom prípade a vyplácanie rodinných prídavkov bolo obnovené," upozorňujú opoziční poslanci. 


Povinnosť rodičov oznámiť úradu práce a sociálnych vecí spôsob zabezpečenia starostlivosti o dieťa vo veku od troch rokov veku dieťaťa do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky sa zaviedla novelou zákona o prídavku na dieťa, ktorá nadobudla účinnosť od 1. februára tohto roka. Podľa poslancov za KDH to má byť prevencia pred možným skrytým týraním detí, a to na základe jedného konkrétneho prípadu týrania a zanedbania starostlivosti s fatálnym následkom. "Podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v prípade ak si rodičia nesplnia takúto zákonom nariadenú povinnosť, a ani nereagujú na výzvy úradu práce sociálnych vecí a rodiny splniť si oznamovaciu povinnosť, stávajú sa podozriví, že výchova ich dieťaťa je v kolízii so zákonom," uvádzajú poslanci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies