Kažimír: Výsledky deficitu za rok 2015 sú lepšie, oplatilo sa byť trpezlivý

NETKY.SK • 21 Október 2016, 14:18 • 2 min
Kažimír: Výsledky deficitu za rok 2015 sú lepšie, oplatilo sa byť trpezlivý

BRATISLAVA - Hospodárenie Slovenska vlani skončilo lepšie, než sa očakávalo. Potvrdil to dnes Eurostat, ktorý zverejnil jesennú notifikáciu dlhu a deficitu.

slovakia

left justify in out

Oproti jarnej notifikácii sa totiž deficit verejnej správy za rok 2015 zlepšil o 0,26 % a dosiahol 2,71 % hrubého domáceho produktu (HDP). Za pozitívnym výsledkom je podľa Ministerstva financií (MF) SR najmä zlepšenie výberu dane z príjmu právnických osôb.

 

Ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), ktorý je na služobnej ceste na Islande, výsledky potešili. "Oplatí sa byť trpezlivý. To, čo sme avizovali pri jarnej notifikácii na začiatku roka, že výsledky budú lepšie, ako sa ukazujú, sa dnes stalo pravdou," uviedol v stanovisku pre médiá.

 

Ako ďalej priblížilo MF SR, spätná revízia HDP v aktualizovaných notifikovaných údajoch je hlavným faktorom aj zníženia dlhu verejnej správy v roku 2015 o 0,43 % HDP. V roku 2015 tak dosiahol hodnotu 52,5 % HDP. "Dlh klesá takisto, sme pod úrovňou 53 % HDP, bezpečne pokračujeme v tomto trende. Tešme sa spolu, že sme v období ekonomického rastu na Slovensku, ale aj u obchodných priateľov. Všetci sa môžeme tešiť z konca krízy a za takého zdravého ekonomického rastu, dúfajme, že nám šťastie bude ďalej priať," dodal Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies