Kažimír: V EÚ nehovoríme o harmonizácii daní, ale spoločnom daňovom základe

NETKY.SK • 10 September 2016, 14:40 • 2 min
Kažimír: V EÚ nehovoríme o harmonizácii daní, ale spoločnom daňovom základe

BRATISLAVA - Boj proti daňovým únikom a posilnenie investičnej aktivity v Európskej únii (EÚ) boli témami druhého dňa neformálneho zasadnutia ministrov EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti (ECOFIN), ktoré sa konalo v piatok a sobotu (9. a 10. 9.) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Dôležité sú prísne a transparentné daňové pravidlá, ktoré na jednej strane obmedzia priestor na daňové úniky, zároveň však prinesú firmám daňovú istotu. Zdôraznil to po rokovaní slovenský minister financií Peter Kažimír, ktorý bol v čase slovenského predsedníctva v Rade EÚ hostiteľom stretnutia.

 

„Nedotkli sme sa harmonizácie daní. V pláne Európskej komisie je ale téma, ktorá je prítomná poslednú dekádu, a to spoločný daňový základ. Má prvky harmonizácie, ale v tom zmysle, ktorý nemôže vadiť žiadnemu členskému štátu. Aby sme znižovali náklady napríklad na daňové poradenstvo, aby sme mohli dodať ešte väčšiu mieru istoty všetkým tým, ktorí tvoria pracovné miesta a podieľajú sa na HDP,“ priblížil Kažimír na tlačovej konferencii po rokovaní ECOFINu.

 

Väčšia daňová istota je podľa neho pomerne nová, ale dôležitá téma, ktorá môže posilniť konkurencieschopnosť EÚ na globálnej úrovni. „Spraviť daňový systém dôveryhodný, predvídateľný, eliminovať tak neistotu a riziko dvojitého zdanenia alebo žiadneho zdanenia, má najvyššiu dôležitosť,“ zdôraznil šéf slovenského rezortu financií.

 

Aj kvôli obmedzovaniu financovania terorizmu a prania špinavých peňazí je podľa neho potrebné posilniť spoluprácu inštitúcií na domácej úrovni, ale aj zlepšiť medzinárodnú výmenu informáciu, aby bola rýchlejšia a efektívnejšia. „Potrebujeme zaviesť pravidlá pre povinné zverejňovanie informácií pre sprostredkovateľov, ako sú poradcovia, banky a ďalší, ktorí zarábajú na navrhovaní alebo vykonávaní daňových únikov a agresívnych daňových schém,“ avizoval Kažimír.

 

Návrh systému konsolidovaného základu firemných daní, s ktorým príde Európska komisia (EK) na jeseň, podľa jej viceprezidenta Jyrkiho Katainena významne pomôže potláčať agresívne daňové plánovanie. „Potrebné sú nové pravidlá na elimináciu nezrovnalostí a medzier medzi národnými systémami, z ktorých môžu firmy v súčasnosti ťažiť. S každým novým prípadom nespravodlivého daňového postupu rastie frustrácia verejnosti,“ upozornil zástupca komisie.

 

Jednotlivé národné vlády sa podľa neho budú musieť bližšie pozrieť na existujúce daňové systémy, či napĺňajú očakávania verejnosti z pohľadu ich spravodlivosti. „Tento návrh je však rovnako ústretový pre podnikateľov, pretože zníži administratívne bremeno a náklady firiem pôsobiacich v EÚ. Prinesie biznisu väčšiu daňovú istotu,“ dodal Katainen.

 

 

 

 

vjo

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies