Kažimír: Tento rozpočet prvýkrát definuje vyrovnané hospodárenie v r.2019

NETKY.SK • 23 November 2016, 15:47 • 2 min
Kažimír: Tento rozpočet prvýkrát definuje vyrovnané hospodárenie v r.2019

BRATISLAVA - Parlament odštartoval rokovanie o zákone roka, teda o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Deficit verejných financií má klesnúť na 1,29 % hrubého domáceho produktu (HDP). Písomne sa do rozpravy prihlásilo 19 poslancov. Následne sa budú môcť prihlásiť poslanci ešte ústne.

slovakia

left justify in out

"Debata bude určite trvať niekoľko hodín a vypočujeme si rôzne názory a prajem si, aby to dobre dopadlo. Predstupujem pred vás s piatym rozpočtom, každý z nich bol iný a jedinečný. A takto je to aj v tomto prípade. Vyrovnané hospodárenie v tejto krajine nikdy zatiaľ nebolo. Toto je prvý plán rozpočtu, ktorý dáva jasný plán, ako ho dosiahnuť už v roku 2019," skonštatoval na úvod minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

 

Podotkol, že návrh rozpočtu je v súlade s Programom stability a plne zohľadňuje záväzky koalície. "Návrh rozpočtu je založený na makroekonomických fundamentoch, ktoré sú priaznivé a realistické," priblížil Kažimír.

 

Deficit verejnej správy by mal v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,29 % hrubého domáceho produktu (HDP). V roku 2018 by mal potom schodok klesnúť na 0,44 % a v roku 2019 sa očakáva rozpočtový prebytok vo výške 0,16 % HDP. "Cieľom rozpočtu je dosiahnuť dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Okrem dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu je pre nás dôležité financovať aj priority," doplnil Kažimír.

 

Rezort financií v návrhu rozpočtu na roky 2017 až 2019 očakáva, že hrubý dlh verejnej správy v pomere k HDP bude postupne klesať k úrovni 49,1 % v roku 2019. "Vývoj verejného dlhu bude od budúceho roka pozitívne ovplyvnený aj primárnym prebytkom. Ide o rozdiel medzi príjmami a výdavkami bez úrokových nákladov na dlh," upozornil v pléne Kažimír.

 

Minister financií očakáva, že poslanci budú počas rozpravy hovoriť najmä o výdavkoch. "Vždy chce každý viac, ale nie všetkým možno vyhovieť. Rozpočet nie je bezodný a musíme plniť záväzné pravidlá, ktoré pri rozpočte platia. Tak ako je obmedzený rodinný rozpočet, tak je to aj v prípade štátneho rozpočtu. Máme stanovené mantinely, v ktorých môžeme manévrovať, ide o pravidlá o výške deficitu a dlhu, či výdavkové pravidlo," podotkol minister.

 

Rozpočet prvýkrát obsahuje aj výsledky analýzy projektu Hodnota za peniaze.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies