Kažimír: Pri hodnotení rozpočtu komisiou by sme sa nemali dočkať prekvapení

NETKY.SK • 14 November 2013, 09:42 • 2 min
Kažimír: Pri hodnotení rozpočtu komisiou by sme sa nemali dočkať prekvapení

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) by už v piatok (15.11.) mala prvýkrát zverejniť hodnotenie návrhu rozpočtu na nasledujúci rok, ktorý do Bruselu poslalo Slovensko aj ďalšie členské štáty.

slovakia

left justify in out

"Sme ubezpečovaní, že sa nedožijeme žiadnych prekvapení, bol by som rád, keby to bola pravda," avizoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) tento týždeň na rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet.

Zároveň však upozornil, že hodnotenia komisie bývajú vždy pesimistickejšie. "Pred rokom bol pohľad EK na deficit Slovenska za rok 2012 na úrovni 5 % hrubého domáceho produktu. Prvý výsledok bol 4,3 % HDP, druhý sa zvýšil na 4,5 % HDP," pripomenul šéf rezortu financií.

Nevylúčil, že Slovensko bude komisiou upozornené na reformu verejnej správy (ESO) a zdravotníctvo. "ESO sa z pohľadu histórie Slovenska nezdá komisii ako úplne dôveryhodné. Na Slovensku sme však za 20 rokov nemali žiadne úspešné zmeny v oblasti verejných inštitúcií. V čase povinného znižovania deficitu je to však politicky najmenej nákladný projekt, aj keď je bolestivý. Predpokladám, že budeme reagovať na kritiku v oblasti zdravotníctva," doplnil Kažimír.

Členské štáty eurozóny posielali tento rok návrhy rozpočtov na kontrolu do Bruselu prvýkrát. Táto povinnosť im vyplýva z takzvaného dvojbalíčka. Opatrenia, ktoré obsahuje, majú pomôcť posilniť dohľad nad rozpočtami jednotlivých štátov a zabrániť tak prehĺbeniu hospodárskej krízy v Európe.

Dvojbalíček nariaďuje krajinám eurozóny každý rok do 30. apríla zverejniť svoje strednodobé fiškálne plány spoločne s politickými prioritami v oblasti rastu a zamestnanosti na najbližších 12 mesiacov. Následne do 15. októbra musia členské štáty zverejniť svoj návrh rozpočtu na nasledujúci rok a predložiť ho na posúdenie EK. Komisia ich potom preskúma najneskôr do 30. novembra. Do 31. decembra musia členovia eurozóny prijať svoj rozpočet na nasledujúci rok.

Ak komisia pri skúmaní rozpočtu daného štátu zistí závažný nesúlad so záväzkami vyplývajúcimi z Paktu stability a rastu, požiada dotknutú vládu, aby predložila zrevidovaný plán. Pre eurozónu ako celok EK zverejní komplexné posúdenie rozpočtového výhľadu na nasledujúci rok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies