Kažimír: Cyprus sa z problémov nedostane bez krajín eurozóny, prípadne Ruska

NETKY.SK • 20 Marec 2013, 14:33 • 2 min
Kažimír: Cyprus sa z problémov nedostane bez krajín eurozóny, prípadne Ruska

BRATISLAVA - Cyprus sa nebude vedieť dostať zo svojej zložitej ekonomickej situácie inak ako dohodou s krajinami eurozóny a prípadne s Ruskou federáciou. Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády SR minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Ministri financií eurozóny dali v sobotu ráno (16. 3.) úplne jasne najavo, že sú pripravení poskytnúť Cypru zásadnú pomoc formou programu z trvalého eurovalu. To stále platí, ale Cyperčania si musia uvedomiť, že skutočnou príčinou ich problémov je ich finančný sektor, ktorý je päťkrát, šesťkrát väčší ako ich skutočná ekonomika," spresnil.

Cyperčania si podľa Kažimíra musia uvedomiť, že biznis-model ich krajiny, pre ktorý sa rozhodli niekedy pre 15 rokmi, už skončil. "Model bol totiž založený na nízkych daniach, spleti právnikov a audítorov, na forme rôznych schránkových firiem a lákaní vkladateľov do cyperských bánk. Tento model, bohužiaľ, skončil," poznamenal.

Zdôraznil, že Cyperčania "si musia uvedomiť, že si musia urobiť svoju domácu úlohu". "Rozhodnutie krajín Euroskupiny smerovalo k tomu, že program, ktorý pôvodne bol koncipovaný na úroveň 17 miliárd eur, je pre ostatné krajiny eurozóny neudržateľný. Preto sa určilo zároveň, že Cyprus musí k vyriešeniu svojich problémov prispieť aj sám. Hranica pomoci sa stanovila na úrovni 10 miliárd eur," podčiarkol.

"Musím zároveň povedať, že predchádzajúca vláda Cypru zámerne blokovala, respektíve spomaľovala rokovania o programe pomoci. Cyperský problém mohol byť zo stola zhodený už na jeseň minulého roku, ale s blížiacimi sa parlamentnými a prezidentskými voľbami na Cypre ich vláda kalkulovala s nepopulárnosťou možných opatrení. Problém preto nechala doslova vyhniť až do času po voľbách," dodal Kažimír s tým, že SR spolu s Fínskom a Nemeckom na rokovaniach o Cypre podporovala návrhy Medzinárodného menového fondu.

"Cyprus žiada Rusko o dodatočnú pôžičku a odklad splátky existujúcej pôžičky. Pochopiteľne, že pokiaľ by takú pôžičku aj dostal, bude to spojené aj s podmienkami. Každá pôžička je spojená s podmienkami. Cyprus má problém, potrebuje finančnú pomoc, tie podmienky boli dohodnuté aj za účasti cyperských predstaviteľov," reagoval dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Tým, že návrh v utorok (19. 3.) cyperský parlament neodhlasoval, podľa Lajčáka problém Cypru nezmizol, ani sa nezmenšil, skôr naopak. "Čiže je treba hľadať riešenie. Ponuka EÚ je naďalej na stole a čím skôr sa nájde riešenie, tým je to lepšie aj kvôli občanom Cypru, ktorí sú momentálne v panike," dodal. 

"O tom by sme sa mohli rozprávať, keby sme videli, aké sú podmienky a či vôbec je dohoda, čo zatiaľ nie je, a aké sú podmienky tej dohody. EÚ nemusí mať obavu z toho, že by ruský vplyv narástol. Druhá vec je, že prítomnosť ruského kapitálu na Cypre je všeobecne známym faktom," odpovedal Lajčák na otázku, či ruskou finančnou pomocou nemôže narásť skrytý vplyv Ruska v rámci EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies