Kaucia za vymyslené úmrtie motocyklistu skončila na obvodnom oddelení policajného zboru

NETKY.SK • 16 November 2023, 11:15 • 2 min
Kaucia za vymyslené úmrtie motocyklistu skončila na obvodnom oddelení policajného zboru

BRATISLAVA - Vydávajúc sa za člena českej diaľničnej polície, podvodník zneužil dôveru 79-ročného seniora, informujúc ho o smrti jeho dcéry v Českej republike. V strese a časovej tiesni senior vložil do igelitovej tašky 25 100 € na účely falošnej dopravnej nehody. No vodič taxislužby, ktorý prevážal balík, vycítil podozrenie a okamžite kontaktoval políciu.

slovakia

left justify in out

Podrobne prepracovaný plán podvodného konania tentokrát podvodníkom nevyšiel. ,,Klasický“ scenár o dopravnej nehode pri ktorej došlo k zraneniu či úmrtiu si vypočul aj 79-ročný senior, ktorého kontaktoval česky hovoriaci muž, vydávajúci sa za príslušníka českej diaľničnej polície.

 

Stres a časová tieseň spôsobili, že senior uveril neznámemu páchateľovi, keď mu povedal o dopravnej nehode, pri ktorej jeho dcéra zabila 45-ročného motocyklistu v Českej republike. Senior rýchlo vložil do obálky svoje úspory, ktoré následne zabalil do igelitovej tašky. Potom dostal pokyn, aby pripravil poplatok za prevoz vo výške 300 €. Keď bolo všetko pripravené, senior vyšiel pred bytový dom, kde ho čakal vodič  vozidla taxislužby, ktorý prevzal od seniora zabalených  25 100 €. Počas prevozu taxikár nadobudol podozrenie, že sa jedná o podozrivé konanie, vyrozumel políciu, ktorá preverila dané udalosti a zistila, že balík obsahuje finančné prostriedky a že sa jedná o podvodné konanie, finančné prostriedky zaistila a vrátila poškodenému.


Správna reakcia taxikára zachránila seniorove úspory. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ Bratislava III začal v tejto súvislosti trestné stíhanie pre zločin podvodu v štádiu pokusu spáchaného formou spolupáchateľstva. 



Konanie taxikára je ukážkovým príkladom ako  sa dá pomôcť častokrát bezbranným seniorom, ktorí sú pre podvodníkov veľmi ľahkou korisťou.

Polícia v súvislosti s týmto prípadom upozorňuje: "Všímajte si starších ľudí okolo nás, komunikujte s nimi o nástrahách podvodníkov a nebuďte ľahostajní voči tejto téme. Pravidelný kontakt s Vašimi staršími príbuznými vie vo veľkej miere zabrániť nešťastiu."

 

Seniorom preto treba pripomínať:

  • aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré ich telefonicky kontaktujú z rôznych príčin (napr. že ich byt/dom bude vykradnutý, vnuk mal nehodu, investovanie a i.) a žiadajú od nich peniaze,
  • aby si skutočnosti uvádzané v telefonickom rozhovore s neznámou osobou ihneď overili u svojich príbuzných alebo iných osôb, ktorým dôverujú,
  • aby nevyberali svoje finančné úspory pre cudzie osoby zo svojich účtov a nedávali peniaze osobám, ktoré nepoznajú,
  • aby nevpúšťali cudzie osoby na svoj pozemok, do svojich príbytkov,
  • aby v týchto prípadoch, alebo aj v iných prípadoch, kedy majú podozrenie z podvodného konania, ihneď kontaktovali Policajný zbor na čísle 158.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave, Foto: SITA / Getty Images / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies