Katolícka univerzita zrušila prednášku kňaza, ktorý písal o LGBT

NETKY.SK • 17 September 2017, 10:50 • 2 min
Katolícka univerzita zrušila prednášku kňaza, ktorý písal o LGBT

NEW YORK - Katolícka univerzita Ameriky (CUA) zrušila prednášku obľúbeného jezuitského kňaza, ktorému nedávno vyšla kniha vyzývajúca cirkev na väčší súcit k homosexuálom.

slovakia

left justify in out

Duchovný James Martin, ktorý je autorom viacerých kníh o katolicizme a redaktorom jezuitského časopisu, spresnil, že v rámci seminára nechcel hovoriť o svojej knihe o LGBT, ale o Ježišovi. Jeho najnovšiu knihu Building a Bridge (Budovať most) podporili dvaja americkí kardináli a traja biskupi, napísala dnes agentúra AP.

 

Krajne pravicové katolícke webové stránky, napríklad ChurchMilitant.com, a niektorí konzervatívni katolícki autori odsúdili Martinovu knihu, ktorej vydanie viedlo aj k internetovým kampaniam s cieľom vyvinúť tlak na rôzne katolícke inštitúcie, aby si Martina nepozývali ako hosťa diskusií.

 

Teologické kolégium CUA sa tiež v dôsledku negatívnych odoziev na knihu rozhodlo Martinovu prednášku zrušiť. Vedenie univerzity však s týmto rozhodnutím nesúhlasí. Najvyšší predstaviteľ CUA John Garvey upozornil, že Martin mal predtým prednášku na škole založenej americkými biskupmi a pod ich dohľadom - a nevznikol žiadny problém.

 

Martin uviedol, že jeho najnovšia kniha nespochybňuje učenie cirkvi. "Je postavená na katechizme a evanjeliu," spresnil v telefonickom rozhovore pre AP. "V modlitbách mám k Ježišovi veľmi blízko a som presvedčený, že oslovovanie ľudí na okraji spoločnosti je práve tým, čo odo mňa žiada," dodal.

 

Martin ďalej informoval, že katolícke inštitúcie zrušili dve z jeho prednášok. Súčasne však dodal, že má veľa pozvaní a naplánovaných stretnutí - najbližšie sa uskutoční prostredníctvom služby Skype, pričom kňaz sa bude zhovárať s veriacimi farnosti v štáte Severná Karolína.

 

Uviedol tiež, že provinciál jeho jezuitskej provincie ho len požiadal, aby sa na týchto stretnutiach nevyjadroval k svojej vlastnej pohlavnej orientácii.

 

"Nie každá kniha o katolíkoch (v radoch) LGBT musí byť o sexe," povedal Martin. "Ironicky, tieto pravicové skupiny sú posadnuté sexom, nie mnou," dodal.

 

Pápež František v apríli tohto roku vymenoval Jamesa Martina za poradcu komunikačného oddelenia Vatikánu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies