Katarína Ivanková vyrastala na gazdovstve

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 10:40 • 2 min
Katarína Ivanková vyrastala na gazdovstve

BRATISLAVA - Slovenská herečka Katarína Ivanková prežila detstvo na gazdovstve v Kysuckom Novom Meste.

slovakia

left justify in out

Na toto obdobie podľa vlastných dodnes slov rada spomína. „Stále hovorím, že čím som staršia, tým sú pre mňa vzácnejšie spomienky na detstvo. Keď si zavriem oči, vidím kukuričné polia, domáce zvieratká, moje hry v priestoroch, v teréne, na poliach, lúkach, roztrhané nohavice, preliezanie cez ploty, prechádzky a naháňačky cez cintorín, proste veľmi dobrodružné detstvo,“ povedala rodáčka z Čadce v rozhovore pre agentúru SITA.


„Vyrastala som sama na dvore. Vtedy to bolo nemoderné, no dnes sa to už zase vracia, zas je to vzácne, také v úvodzovkách biomesto, ktoré bolo kedysi celkom prirodzené. Ako dieťa som bývala obklopená húskami, kačkami, prasiatkami - tie sme mali iba dve a keď podrástli, už som sa ich bála - no zažila som, čo to je, vytvoriť si vzťah k zvieratkám,“ pokračovala 32-ročná herečka. „Maminka aj ocko vyrastali tiež na gazdovských dvoroch. Mamina bola žena do voza aj do koča, bola to pani učiteľka a poslankyňa v meste, takže bola na jednej strane skutočne dáma, no zároveň i gazdinka, všetko v jednom. Celé detstvo som vnímala, ako popri práci dokázala s ockom zabiť tie prasiatka a postarať sa aj o klobásky a jaterničky. V tomto smere som mala úžasné detstvo a myslím, že práve tá láska k zvieratám, rodičovská láska a tá voľnosť, výbeh, príroda, ale napríklad aj neriešenie, či ma niekto ukradne, lebo vtedy sa také veci nestávali, to všetko sa do veľkej miery podpísalo na mojom ďalšom smerovaní,“ podotkla.


Už v detstve Ivankovú podľa jej slov fascinovalo pozorovať druhých ľudí a veci vôkol seba. „Ten základ pre herectvo som dostala práve tým, že som žila na dedine a veľa som pozorovala všetko okolo seba. Nejako to prirodzene vyplynulo z mojich hier. Pozorovala som ľudí, tety, ujov, okolie... Teta doktorka mala rôzne tiky, teta Gituška mala tiež rôzne tiky, ujo Ignác bol veľký, bruchatý a bol to vtipný ujo. Vtedy som ešte nevedela, že to je práve tá vtipnosť, ktorú tak rada pozorujem, ešte som to nevedela pomenovať, prichádzalo to postupne. Prvýkrát som to pomenovala až na strednej škole,“ uviedla. „Ako malá som veľa spievala a reprezentovala školu, nejako prirodzene sa to vyvíjalo, no ešte som nikomu nepovedala, že chcem byť herečka, iba som spievala, navštevovala základnú umeleckú školu a každý rok som chodila na recitačné súťaže. Z toho to neskôr samo spontánne vyplynulo do herectva,“ uzavrela.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies