Katar údajne požaduje od Volkswagenu, aby obmedzil moc odborov

NETKY.SK • 6 December 2015, 13:12 • 2 min
Katar údajne požaduje od Volkswagenu, aby obmedzil moc odborov

BERLÍN - Katar, ktorý je tretím najväčším akcionárom Volkswagenu (VW), požaduje od koncernu, aby znížil úlohu vplyvných odborov. Automobilka aktuálne zápasí s dôsledkami emisného škandálu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nemecký nedeľník Bild am Sonntag dnes bez uvedenia zdrojov napísal, že katarský štátny investičný fond Qatar Investment Authority (QIA) využije dnešné stretnutie so šéfom VW Matthiasom Müllerom a ďalšími vysokými predstaviteľmi koncernu na to, aby od nich požadoval obmedzenie úlohy vplyvnej zamestnaneckej rady.

 

Fond QIA, ktorý vlastní v najväčšej európskej automobilke 17-% podiel, uvedené informácie odmietol komentovať. Hovorca VW povedal, že Müllerove stretnutie s QIA "slúži komunikácii nového vedenia VW s dôležitým partnerom". Informácie odmietla komentovať aj zamestnanecká rada VW. Rada, ktorá má v 20-člennej dozornej rade rovnaký počet predstaviteľov ako akcionári, má v automobilke výrazný vplyv a v minulosti sa už častejšie postavila proti znižovaniu nákladov.

 

Emisný podvod znížil burzovú hodnotu VW o miliardy a Müller vyhlásil, že koncern bude musieť výrazne škrtať, aby zaplatil náklady v súvislosti so škandálom. Experti ich odhadujú až na 40 miliárd eur.

 

Fond QIA, ktorý má v dozornej rady dve kreslá, bude tiež požadovať niekoľkomiliardovú kampaň na propagáciu elektromobilov v USA, aby automobilka opäť získala na druhom najväčšom automobilovom trhu na svete pôdu pod nohami, dodal Bild am Sonntag.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies